Piwo Imperium Prunum - Browar Kormoran

Imperium Prunum

Dawno temu, wśród wzgórz i jezior rozpościerała się kraina, w której zboża, miodu i piwa nie brakowało. Tutejsi mieszkańcy byli mistrzami w warzeniu klasycznych stylów piw, a dzięki podróżom i nowe pomysły nie były im obce.

Pewnego razu krainę obiegła wieść, że granice zaczęły oplatać pnącza chmielu, chmielu niezwykłego, inaczej pachnącego, przybyłego zza morza. Warzone z nim piwa magicznie rozsławiały korzystające zeń ziemie, ale ludzie gadali, że im więcej się go używa tym szczelniej oplata zauroczone nim królestwa tak, że nikt nie może się wydostać na zewnątrz.

Mądry władca krainy lasów i jezior wezwał mistrza piwowara… Ten rzekł, że zna recepturę na wyjątkowe piwo mogące odwrócić klątwę, ale brak mu ostatniego składnika. Władca posłał przeto po śmiałków i polecił im odnaleźć ów wyjątkowy składnik.

Ruszyli zatem na poszukiwanie w cztery strony świata. Wielu nie przeszło przez gęste chmielowe zarośla, ci zaś, którzy się przedostali nie potrafili składnika odnaleźć. Mieszkańcy krainy tracili nadzieję, a chmielowe zarośla coraz mocniej ją oplatały.

Aż z początkiem jesieni powrócił najodważniejszy, najsprytniejszy i najbardziej niepokorny ze śmiałków. Powrócił z małej górzystej krainy o granatowych stokach, pachnącej wędzonką i słodyczą, jakiej wcześniej nikt w królestwie nie znał. Kraina rozciągała się nieopodal miejscowości zwanej Sechna. Jej mieszkańcy obdarowali go zapasem swojej śliwki zwanej Suską Sechlońską i rzekli, że jej smak może powstrzymać zagrożenie.

Władca przekazał trzos pełny śliwki piwowarowi, który udał się do browaru i nie wracał bardzo długo. To co warzył w tajemnicy wymagało najwyższego kunsztu i najmniejszy błąd mógł zaprzepaścić szansę odwrócenia klątwy. Aż w środku zimy piwowar powrócił niosąc w ręku kufel imperialnego porteru bałtyckiego suto dosmaczonego Suską Sechlońską.

Gdy tylko mieszkańcy spróbowali piwa chmielowe zarośla zmieniły się w piękny chmielnik. Radości nie było końca, a wieść o krainie, trunku, cudownej śliwce i bohaterskim śmiałku obiegła cały świat. Samo piwo zaś na cześć miejsca, w którym odkryto ów tajemniczy składnik nazwano IMPERIUM PRUNUM.

Imperium Prunum to imperialna (dubeltowa) wersja króla polskich piw porteru bałtyckiego. Tradycyjne portery mają 21% ekstraktu i ok. 9% alkoholu. Nasze piwo ma 26% ekstraktu, a drożdże odfermentowały je do 11% alkoholu. Piwo jest czarne, nieprzejrzyste, z beżową drobnopęcherzykową pianą. Piękne rubinowe błyski ujawniają się po każdym łyku w czasie powolnego spływania po ściance naczynia.

W aromacie uderza feeria ciemnych zapachów: kawy, kakao, czekolady i czekoladowych pralin sowicie nadzianych owocami z likieru. Wszystko to unosi się łącząc z nutami szlachetnego alkoholu oraz wędzonych owoców. Co ważne, zdecydowana wędzona nuta łącząca oba elementy kompozycji piwa pochodzi nie od wędzonych słodów, a od zastosowania Suski Sechlońskiej – wędzonej śliwki węgierki pochodzącej z okolic wsi Sechna, posiadającej unijny certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Smak potwierdza wszystko to, co pojawiło się w aromacie. Płynna czekolada i najlepsze belgijskie praliny łączą się z delikatną słodyczą, palonością oraz delikatnie kwaśnym kawowym finiszem. Szlachetne, rozgrzewające nuty alkoholowe pozwalają delektować się każdym łykiem. Wszystkie elementy – niczym jesienna mgła w górskiej dolinie – łączy owocowa wędzoność śliwki.

Piwo oferowane jest w firmowej półlitrowej butelce satynowanej na czarno. Nie zastosowaliśmy etykiety – nazwa piwa została nadrukowana bezpośrednio na szkle. Każda butelka została też zalakowana. Wszystko po to, żeby Imperium Prunum odpowiednio przygotować do dalszego leżakowania, choć już w dniu sprzedaży sprzedawane jest w optymalnej formie.

Certyfikat Dobry Produkt 2016

Certyfikat Dobry Produkt 2016

18 października 2016 roku podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu – jednej z najważniejszych i najbardziej prestiżowych imprez całej branży spożywczej – Imperium Prunum zdobyło Certyfikat Dobry Produkt 2016 w kategorii nowy produkt.

Art of Packaging 2016 za Imperium Prunum

Art of Packaging 2016

7 marca 2016 opakowanie Imperium Prunum zostało zwycięzcą kategorii Opakowanie Pragnienia w prestiżowym konkursie Art of Packaging 2016 – Professional w Poznaniu.

Optymalna temperatura spożycia:
16-18°C

Parametry piwa:

  • Składniki: wyprodukowano ze słodów jęczmiennych z dodatkiem Suski Sechlońskiej – wędzonej śliwki posiadającej unijny certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego
  • Metoda warzenia: tradycyjna, dolna fermentacja, niefiltrowane, długo leżakowane
  • Pasteryzacja: Tak
  • Gatunek piwa: imperialny porter bałtycki
  • Zawartość alkoholu: 11% obj.
  • Ekstrakt: 26% wag.
  • Barwa: czarne
  • Termin przydatności do spożycia: 1 rok
  • Opakowania: butelka 0,5l, satynowana na czarno, lakowana, pakowana w indywidualny karton.

Lubisz to piwo? Podziel się!

Dowodzik do kontroli!

Młodo wyglądasz... Musimy zweryfikować Twój wiek.
Czy masz już 18 lat???