Tradycyjne
receptury browarnicze,

wyłącznie
naturalne surowce

oraz niewielka skala produkcji

pozwalają nam tworzyć napoje
o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych,
które tak trudno odnaleźć
na dzisiejszym rynku masowej produkcji.

worel

1 > Surowce

Kolejnym ze składników naszego sukcesu są zesłodowane ziarna zbóż zawierające wszystkie zmagazynowane przez rośliny składniki odżywcze. Znajdują się wśród nich tradycyjnie stosowane słody jęczmienne i pszeniczne, których część, w zależności od rodzaju piwa, jakie stworzą, poddawana jest paleniu lub karmelizacji.

Przywołując z przeszłości dawne receptury, nie zapominamy też o życie i jego dobroczynnym wpływie na układ pokarmowy oraz zdolności do oczyszczania organizmu z substancji szkodliwych dla zdrowia. Amatorzy zdrowej żywności i stylu życia bliskiego naturze odnajdą w naszych wyrobach bogactwo owsa oraz prastarych odmian pszenicy – orkiszu i płaskurki. Wywary z ich ziaren dzięki dużej zawartości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i biopierwiastków pozwalają zapobiegać zmęczeniu, spadkowi wydajności intelektualnej, chorobom układu krążenia i podatności na infekcje.

Podczas fermentacji wszystkie te składniki połączone mocą najwyższej jakości drożdży piwowarskich przesyca swą aromatyczną goryczką chmiel, zaś słodyczy użyczają im naturalne warmińskie miody (www.pasiekamostkowo.pl) i uzyskiwany specjalnie na potrzeby naszej produkcji naturalny sok z dojrzałych w słońcu wiśni.

kadz

2 > Zacieranie

Świeżo zmielony słód połączony z wodą podczas zacierania, uaktywniającego moc zawartych w słodzie enzymów, uwalnia do niej wszystkie dobroczynne składniki tworząc zacier.
Głównym celem tego procesu jest rozkład związków nierozpuszczalnych na prostsze, bez ograniczeń rozpuszczające się w wodzie. Nie jest to zabieg prosty. Tylko doświadczeni browarnicy wiedzą jak podczas zacierania osiągnąć równowagę między ilością substancji rozpuszczalnych, niezbędnych do przeprowadzenia późniejszej fermentacji brzeczki, i tych, które pozostając związkami złożonymi, zapewnią piwu pełny smak i lekką pianę.

szyszka

3 > Chmielenie

Dlatego też, dzięki zastosowaniu podczas chmielenia naturalnych granulatów, nasze piwa zyskują niepowtarzalny smak, bursztynową barwę i klarowność nieosiągalną przy pomocy przemysłowo stosowanych żywic chmielowych.
Szacunek do naturalnych bogactw zwraca się nam w dwójnasób. Antybakteryjne właściwości chmielu sprawiają, że lista sympatyków zdrowej żywności sięgających po produkty olsztyńskiego Kormorana stale rośnie. Dodatkowo moc wiązania białek przez chmielowe garbniki pozwala nam osiągnąć maksymalną, w przypadku tradycyjnego browarnictwa, trwałość.

fermentacja

4 > Fermentacja

Dzięki tym szczepom otrzymujemy klasyczne, lekko słodkawe piwa typu lager oraz ciemny, aksamitny w smaku Porter Warmiński – dumę Browaru Kormoran (zdobywcę m.in. I miejsca na Otwartym Konkursie Piw I Gali Browarników 2009 w Łodzi oraz dwukrotnie złotego medalu na Festiwalu Porterów w Moskwie).
Miłośnikom dawnych, prawdziwych smaków inspirowanych witalnymi siłami natury serdecznie polecamy nasz złocisty przebój – piwo Orkiszowe dojrzewające w butelce. Jego subtelny smak i odżywcze bogactwo budują połączone siły drożdży górnej i dolnej fermentacji. W najnowszej odsłonie piwa Orkiszowego z miodem miłośnicy natury odnajdą dodatkowo słodką siłę wiosennych miodów zbieranych z łąk Warmii i Mazur.

beczka

5 > Leżakowanie

W przypadku przemysłowej produkcji, z powodów ekonomicznych, okres ten często bywa skracany do minimum. Nasi piwowarzy, zgodnie z tradycyjnymi recepturami, postanowili oddać ten czas naturze. Uniknęli tym samym konieczności sztucznego nasycania piwa dwutlenkiem węgla i uzyskali w zamian wyśmienite i zdrowe produkty wolne od sztucznych dodatków i chemicznych utrwalaczy.

piwa

6 > Filtrowanie
i dystrybucja

Zachęcamy do spróbowania efektów ich pracy podczas degustacji Portera warmińskiego, Orkiszowego, Orkiszowego z miodem i Warnijskiego, które, jako piwa niefiltrowane, stanowią ciekawy akcent na polskim rynku browarniczym.
Chwilę po przelaniu złocistych efektów naszej pracy z leżaków do butelek ruszają one w drogę do swoich odbiorców. Staramy się, aby elegancka szata graficzna opakowań i konsekwentnie stosowana strategia reklamowa ułatwiły Państwu jak najszybsze odnalezienie naszych produktów w ofertach sklepów, pubów i restauracji. Serdecznie zapraszamy do ich degustacji i gwarantujemy, że zmotywowani dotychczasowymi sukcesami nadal będziemy kontynuować poszukiwanie dawnych, prawdziwych smaków, które będą Państwu towarzyszyły w chwilach rozrywki i relaksu.

Astus Malum - produkcja

Strona zawiera materiały przeznaczone dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat???