Strona główna » Tradycyjna metoda warzenia
pozwalają nam tworzyć napoje
o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych,
które tak trudno odnaleźć
na dzisiejszym rynku masowej produkcji.
Kolejnym ze składników naszego sukcesu są zesłodowane ziarna zbóż zawierające wszystkie zmagazynowane przez rośliny składniki odżywcze. Znajdują się wśród nich tradycyjnie stosowane słody jęczmienne i pszeniczne, których część, w zależności od rodzaju piwa, jakie stworzą, poddawana jest paleniu lub karmelizacji.
Przywołując z przeszłości dawne receptury, nie zapominamy też o życie i jego dobroczynnym wpływie na układ pokarmowy oraz zdolności do oczyszczania organizmu z substancji szkodliwych dla zdrowia. Amatorzy zdrowej żywności i stylu życia bliskiego naturze odnajdą w naszych wyrobach bogactwo owsa oraz prastarych odmian pszenicy – orkiszu i płaskurki. Wywary z ich ziaren dzięki dużej zawartości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i biopierwiastków pozwalają zapobiegać zmęczeniu, spadkowi wydajności intelektualnej, chorobom układu krążenia i podatności na infekcje.
Podczas fermentacji wszystkie te składniki połączone mocą najwyższej jakości drożdży piwowarskich przesyca swą aromatyczną goryczką chmiel, zaś słodyczy użyczają im naturalne warmińskie miody (www.pasiekamostkowo.pl) i uzyskiwany specjalnie na potrzeby naszej produkcji naturalny sok z dojrzałych w słońcu wiśni.
Świeżo zmielony słód połączony z wodą podczas zacierania, uaktywniającego moc zawartych w słodzie enzymów, uwalnia do niej wszystkie dobroczynne składniki tworząc zacier.
Głównym celem tego procesu jest rozkład związków nierozpuszczalnych na prostsze, bez ograniczeń rozpuszczające się w wodzie. Nie jest to zabieg prosty. Tylko doświadczeni browarnicy wiedzą jak podczas zacierania osiągnąć równowagę między ilością substancji rozpuszczalnych, niezbędnych do przeprowadzenia późniejszej fermentacji brzeczki, i tych, które pozostając związkami złożonymi, zapewnią piwu pełny smak i lekką pianę.
Dlatego też, dzięki zastosowaniu podczas chmielenia naturalnych granulatów, nasze piwa zyskują niepowtarzalny smak, bursztynową barwę i klarowność nieosiągalną przy pomocy przemysłowo stosowanych żywic chmielowych.
Szacunek do naturalnych bogactw zwraca się nam w dwójnasób. Antybakteryjne właściwości chmielu sprawiają, że lista sympatyków zdrowej żywności sięgających po produkty olsztyńskiego Kormorana stale rośnie. Dodatkowo moc wiązania białek przez chmielowe garbniki pozwala nam osiągnąć maksymalną, w przypadku tradycyjnego browarnictwa, trwałość.
Dzięki tym szczepom otrzymujemy klasyczne, lekko słodkawe piwa typu lager oraz ciemny, aksamitny w smaku Porter Warmiński – dumę Browaru Kormoran (zdobywcę m.in. I miejsca na Otwartym Konkursie Piw I Gali Browarników 2009 w Łodzi oraz dwukrotnie złotego medalu na Festiwalu Porterów w Moskwie).
Miłośnikom dawnych, prawdziwych smaków inspirowanych witalnymi siłami natury serdecznie polecamy nasz złocisty przebój – piwo Orkiszowe dojrzewające w butelce. Jego subtelny smak i odżywcze bogactwo budują połączone siły drożdży górnej i dolnej fermentacji. W najnowszej odsłonie piwa Orkiszowego z miodem miłośnicy natury odnajdą dodatkowo słodką siłę wiosennych miodów zbieranych z łąk Warmii i Mazur.
W przypadku przemysłowej produkcji, z powodów ekonomicznych, okres ten często bywa skracany do minimum. Nasi piwowarzy, zgodnie z tradycyjnymi recepturami, postanowili oddać ten czas naturze. Uniknęli tym samym konieczności sztucznego nasycania piwa dwutlenkiem węgla i uzyskali w zamian wyśmienite i zdrowe produkty wolne od sztucznych dodatków i chemicznych utrwalaczy.
Zachęcamy do spróbowania efektów ich pracy podczas degustacji Portera warmińskiego, Orkiszowego, Orkiszowego z miodem i Warnijskiego, które, jako piwa niefiltrowane, stanowią ciekawy akcent na polskim rynku browarniczym.
Chwilę po przelaniu złocistych efektów naszej pracy z leżaków do butelek ruszają one w drogę do swoich odbiorców. Staramy się, aby elegancka szata graficzna opakowań i konsekwentnie stosowana strategia reklamowa ułatwiły Państwu jak najszybsze odnalezienie naszych produktów w ofertach sklepów, pubów i restauracji. Serdecznie zapraszamy do ich degustacji i gwarantujemy, że zmotywowani dotychczasowymi sukcesami nadal będziemy kontynuować poszukiwanie dawnych, prawdziwych smaków, które będą Państwu towarzyszyły w chwilach rozrywki i relaksu.
Browar Kormoran sp. z o.o.
al. Gen. Wł. Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn
biuro czynne: 7:00 – 15:00
tel 89 534 97 06
NEWSLETTER
Dołącz do nas i otrzymuj bezpłatne
informacje o nowościach i promocjach