Świeże Pasteryzowane
Mieszkańcy naszego regionu emigrując do Zagłębia Ruhry stworzyli piwa dortmundzkie. Ich smak wywieźli z rodzinnych stron. Piwo Świeże jest właśnie takim piwem – lekko słodkawym i jasnym. Piwo po procesie warzenia i fermentacji jest długo lagero- wane (leżakowane w zbiorniku w temperaturze bliskiej 0°C). Wszystko to składa się na delikatny smak, słodowo-chmielowy bukiet, wysoką klarowność i odpowiednie nasycenie dwutlenkiem węgla. Aby uzyskać piwo o powtarzalnym smaku w czasie filtracji miesza się piwa z różnych leżaków – piwowar próbuje i tak dobiera proporcje aby było zawsze tak samo doskonałe. Świeże przez swą wysoką pijalność jest doskonałym zwieńczeniem dnia po ciężkiej pracy.
Decyzja o spasteryzowaniu „Świeżego” to nie tylko wynik odpowiedzialności, za wszystkie ogniwa naszej „piwnej opowieści”, ale efekt wielu narad, badań i doświadczeń. Dzięki spasteryzowaniu „Świeże” zyska termin przydatności do spożycia wynoszący 6 miesięcy, a jednocześnie zachowa swój łagodny, słodowy smak, który tak wielu lubi…
W Browarze Kormoran stosujemy pasteryzację tunelową. Oznacza to, że piwo w wersji niepasteryzowanej trafia do butelek, a następnie zamknięte butelki „Świeżego” spryskiwane są gorącą wodą, która nie tylko stabilizuje piwo, ale jeszcze raz sterylizuje każdą z butelek. Piszemy Państwu o sposobie pasteryzacji nie tylko po to, aby opisać jak przebiega, ale pokazać także to, że pasteryzacja w tunelu jest bardzo łagodną formą stabilizacji piwa. Nasze piwa nie są pasteryzowane „w przepływie”, gdy piwo jest poddawane bardzo wysoki temperaturom zanim trafi do butelki. My pasteryzując w tunelu chcemy tylko stworzyć warunki, w których zachowując smak piwo zyska stabilność do ostatniego dnia daty…