Trochę później niż zazwyczaj, ale JEST! Rosanke 2019 zostało wczoraj uwarzone. W tym roku autorem receptury jest Ireneusz Misiak, zwycięzca kategorii w VI Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2018. W składzie znajdziemy wędzony słód, miętę, kwiat czarnego bzu, czy ziele kurdybanka. Interpretacja Ireneusza skupia się na przednówkowym i gospodarczym charakterze piwa pruskich chłopów.

Oto co sam autor powiedział na temat powstawania tego piwa:
Było to moje trzecie podejście do Rosanke. Dwa razy byłem drugi, za trzecim razem udało się wygrać. Chciałem, żeby to piwo było ze składników jak najbardziej niepowtarzalnych. Słód wędziłem w beczce na działce. Tam również zbierałem wszystkie zioła i jałowiec. Mięta nadwodna i czarny bez rosły nad rzeką przed działką, natomiast kurdybanek skutecznie zarastał grządki z warzywami. Warzenie Rosanke za każdym razem odbywało się w momencie zakwitu czarnego bzu. Wszystkie składniki były świeże i prosto z działki wędrowały do gara warzelnego.
Na pierwszym planie jest złożony charakter słodowy – zarówno w smaku jak i w aromacie. Ziołowe i przyprawowe nuty występują na drugim planie razem z delikatną wędzonką i estrami. Barwa ciemno-miedziana. Ogólnie jest to złożone, pełne, dość gęste i zbalansowane piwo.
Tak wyglądało warzenie pierwowzoru:
A tak to się odbyło wczoraj, u nas w browarze:
Kiedy będzie dostępne? Jak będzie gotowe ;-). Z pewnością nie zapomnimy Was powiadomić gdy będzie wyjeżdżało do sklepów.