Uwarzyliśmy Rosanke 2019

Trochę później niż zazwyczaj, ale JEST! Rosanke 2019 zostało wczoraj uwarzone. W tym roku autorem receptury jest Ireneusz Misiak, zwycięzca kategorii w VI Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2018. W składzie znajdziemy wędzony słód, miętę, kwiat czarnego bzu, czy ziele kurdybanka. Interpretacja Ireneusza skupia się na przednówkowym i gospodarczym charakterze piwa pruskich chłopów.

Piwo Rosanke 2019 - Browar Kormoran

Oto co sam autor powiedział na temat powstawania tego piwa:

Było to moje trzecie podejście do Rosanke. Dwa razy byłem drugi, za trzecim razem udało się wygrać. Chciałem, żeby to piwo było ze składników jak najbardziej niepowtarzalnych. Słód wędziłem w beczce na działce. Tam również zbierałem wszystkie zioła i jałowiec. Mięta nadwodna i czarny bez rosły nad rzeką przed działką, natomiast kurdybanek skutecznie zarastał grządki z warzywami. Warzenie Rosanke za każdym razem odbywało się w momencie zakwitu czarnego bzu. Wszystkie składniki były świeże i prosto z działki wędrowały do gara warzelnego. 
Na pierwszym planie jest złożony charakter słodowy – zarówno w smaku jak i w aromacie. Ziołowe i przyprawowe nuty występują na drugim planie razem z delikatną wędzonką i  estrami. Barwa ciemno-miedziana. Ogólnie jest to złożone, pełne, dość gęste i zbalansowane piwo.

Tak wyglądało warzenie pierwowzoru:

A tak to się odbyło wczoraj, u nas w browarze:

Kiedy będzie dostępne? Jak będzie gotowe ;-). Z pewnością nie zapomnimy Was powiadomić gdy będzie wyjeżdżało do  sklepów.

Strona zawiera materiały przeznaczone dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat???