Piwo Rosanke - Browar Kormoran

Rosanke

Rosanke to pruskie piwo historyczne. Warzyli je warmińscy i mazurscy chłopi, by mieć czym ugasić pragnienie w czasie żniw. Szczególny, „roboczy” charakter tego piwa pozwalał „gotować” je latem, poza wyznaczonymi prawem terminami. Rosanke było bowiem traktowane jako napój, który jednocześnie krzepi i daje orzeźwienie. Dziś wspólnie z piwowarami domowymi staramy się przypominać o tym lokalnym piwie i jego historii.

Autorem tegorocznej receptury jest zwycięzca kategorii w V Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2017 – Paweł „Czarny” Morawski, piwowar domowy z Olsztyna. Interpretacja „Czarnego” skupia się na różnorodności zbóż wykorzystanych w zasypie oraz tym, żeby jak na piwo historyczne wypada, nie były to słody zbyt jasne. Klasyczny chmiel Lomik został uzupełniony o ziołowe elementy lipy, rumianku i jałowica. W efekcie otrzymaliśmy piwo o głębokiej barwie, oleistej fakturze, a jednocześnie wciąż o niskiej zawartości alkoholu i rześkie.

Parametry piwa:

  • Składniki: woda, słody jęczmienne ciemne, słód żytni, słód owsiany, słód orkiszowy, jałowiec, lipa, rumianek, chmiel Lomik, drożdże.
  • Metoda warzenia: górna fermentacja, niefiltrowane
  • Pasteryzacja: Tak
  • Gatunek piwa: rosanke
  • Zawartość alkoholu: 3,0% obj.
  • Ekstrakt: 10,5% wag.
  • Barwa: miedziana
  • Termin przydatności do spożycia: 91 dni
  • Opakowania: butelka 0,5l

Lubisz to piwo? Podziel się!

Dowodzik do kontroli!

Młodo wyglądasz... Musimy zweryfikować Twój wiek.
Czy masz już 18 lat???