Jeden tradycyjnie warmiński, jeden wzbogacony smakiem wiśni i dwa zupełnie wyjątkowe. Poznaj drużynę porterów Browaru Kormoran.
Porter Warmiński
Porter Warmiński to jeden z najbardziej stałych widoków na porterowej mapie Polski. Wśród klasyków gatunku cechuje się największą aksamitnością i zaokrągleniem porterowych cech.
Klasyczne podejście to zagadnienia porteru bałtyckiego zdradza zarówno ekstrakt (21 blg), jak uzyskany alkohol (9%), a przede wszystkim niespieszna fermentacja (obowiązkowo drożdżami dolnej fermentacji), a przede wszystkim długiemu okresowi leżakowania. Co prawda deklarujemy okres półrocznego leżakowania Porteru Warmińskiego, ale dzięki kolejnym rozbudowom leżakowni możemy śmiało okres leżakowania tego piwa wydłużać do 9 miesięcy (co jest standardem), roku, a nawet ponad dwóch lat. Takimi edycjami porteru dzielimy się czasem z Państwem, chcąc pokazać wpływ czasu na piwowarski skarb Polski, czy podkreślając specjalne momenty.
Dzięki maksymalnie tradycyjnemu podejściu do tematu, Porter Warmiński posiada nie tylko znak „Jakość Tradycja”, ale został także wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Naszą dumą jest to, że słody karmelowe (prażone) oraz palone przygotowujemy sami i wyłącznie na własny użytek.
Kolejnym elementem budującym jakość naszego porteru jest fermentacja. To ten proces pozwala wydobywać w gotowym piwie składowe aromatów i smaków, które finalnie stworzą jego bukiet, teksturę i kompozycję.
Ostatnim elementem jest leżakowanie. Tu główną rolę odgrywa czas oraz stabilna niska temperatura. To właśnie te kilka miesięcy potrzebne jest, aby porter stał się harmonijną kompozycją łączącą cechy ciemnych słodów, kawy, czekolady z elementami karmelu.
To wszystko daje stonowany, ale bardzo elegancki i szlachetny efekt w postaci Porteru Warmińskiego, który jest naszą piwowarską chlubą i powodem do dumy.
W ubiegłym roku – wraz z montażem nowej linii rozlewniczej, która dała nam nowe możliwości w zakresie nie tylko opakowań, ale także techniki i jakości rozlewu piw – Porter Warmiński pojawił się w dwóch wariantach objętościowych. Piwo oferowane jest w butelkach o pojemności 500 ml oraz 375 ml. Pozwala to na cieszenie się porterem – piwem esencjonalnym i mocnym – także osobom, które z tych względów wolą wybrać nieco mniejszą objętość. 375 ml to porcja idealna dla jednej osoby, choć jeszcze ciekawszą propozycją jest podział tego piwa na dwie porcje degustacyjne.
Porter Warmiński dostępny jest w dwóch objętościach:
Porter Warmiński 375 ml – piękna butelka o zmniejszonej nieco objętości, aby dać szanse na dłuższe cieszenie się smakiem. Efekt naszych zwiększonych możliwości z zakresie pakowania, ale przede wszystkim jakości rozlewanych piw.
Porter Warmiński 500 ml – dla zwolenników klasyki w równie klasycznej objętości. Jeden z najbardziej utytułowanych porterów (zresztą to samo piwo jest w małe butelce). Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz posiadający certyfikat Jakość Tradycja. Klasyczny ekstrakt 21 plato i 9% alkoholu, a przede wszystkim baaaaaaardzo długi okres leżakowania. To wszystko składa się na harmonijną kompozycję, stonowaną, ale nienudną!
Porter Warmiński z Wiśnią
Klasyczny porter przełamany wiśniami, nieco podniesiona kwasowość i owocowość daje nowej jakości porterowi bałtyckiemu. Przypomina to nieco wiśniową pralinę w czekoladzie, ale zwiększa pijalność tego piwa…
Porter Warmiński z Wiśnią różni się od wersji podstawowej ekstraktem wyższym o 2,5 plato (23,5 blg) i niższą zawartością alkoholu (8,5%).
Powstaje w skutek wydłużonego leżakowania odleżakowanego Porteru Warmińskiego z udziałem naturalnego soku z wiśni.
Porter z udziałem wiśni dostaje dodatkowy czas na ułożenie się smaków, a dodatek wiśni w trakcie lagerowania piwa ma na celu zachowanie owocowego charakteru wiśni.
Piwo w czasie nalewania – mimo dość ciemnego koloru – ma zdecydowanie inną barwę niż klasyczna wersja. Od razu rzucają się w oczy nieco mocniej zaznaczone rubinowe akcenty samego piwa oraz piana zdecydowanie bardziej przypominająca w barwie kawę z mlekiem…
W aromacie zdecydowanie czuć wiśniową owocowość, która dodatkowo podbija ciemne aromaty kawy i czekolady, kierując je nieco w stronę pumpernikla. Aromat piwa wyraźne kojarzy się z pralinami, w których w czekoladowej osłonce kryje się zamurzone w likierze wiśniowe serce.
Smak porteru z wiśnią jest połączeniem aksamitu porteru z nutami karmelu, kawy i czekolady z kwaskowatą wiśniową nutą, dla których mostem jest delikatne uczucie miłej pestkowości (sugerujące nuty marcepanu). Piwo wciąż jest potężne, wielopłaszczyznowe, ale dodatek wiśni powoduje zwiększenie pijalności.
Więcej o Porterze Warmińskim z Wiśnią
Imperium Prunum
To imperialna (dubeltowa) wersja króla polskich piw porteru bałtyckiego. Tradycyjne portery mają 21% ekstraktu i ok. 9% alkoholu. Nasze piwo ma 26% ekstraktu, a drożdże odfermentowały je do 11% alkoholu.
Piwo jest czarne, nieprzejrzyste, z beżową drobnopęcherzykową pianą. Piękne rubinowe błyski ujawniają się po każdym łyku w czasie powolnego spływania po ściance naczynia.
W aromacie uderza feeria ciemnych zapachów: kawy, kakao, czekolady i czekoladowych pralin sowicie nadzianych owocami z likieru. Wszystko to unosi się łącząc z nutami szlachetnego alkoholu oraz wędzonych owoców.
Co ważne, zdecydowana wędzona nuta łącząca oba elementy kompozycji piwa pochodzi nie od wędzonych słodów, a od zastosowania Suski Sechlońskiej – wędzonej śliwki węgierki pochodzącej z okolic wsi Sechna, posiadającej unijny certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Smak potwierdza wszystko to, co pojawiło się w aromacie. Płynna czekolada i najlepsze belgijskie praliny łączą się z delikatną słodyczą, palonością oraz delikatnie kwaśnym kawowym finiszem. Szlachetne, rozgrzewające nuty alkoholowe pozwalają delektować się każdym łykiem. Wszystkie elementy – niczym jesienna mgła w górskiej dolinie – łączy owocowa wędzoność śliwki.
Piwo Imperiu Prunum jest warzone i rozlewane raz w roku, a premiera rocznika ma tradycyjnie miejsce przed Dniem Porteru.
Część każdego rocznika Imperium Prunum zostaje w Browarze i przechowywana w specjalnej piwnicze. Panują w niej stałe warunki, a piwo dalej dojrzewa w butelkach, nabierając szlachetnego i subtelnego smaku. Imperium Prunum “Vintage” jest cenione przez miłośników dobrych alkoholi.
Cornus Lupus
Drugim z imperialnych porterów jest Cornus Lupus – porter wygotowywany.
Podobnie jak w przypadku Imperium Prunum – możemy zaoferować wersję vintage Cornus Lupus 2019. Piwo zadebiutowało wiosną 2019, ale wciąż zyskuje nowe wymiary w czasie wydłużanego leżakowania. My stworzyliśmy mu w piwnicy optymalne warunki do dalszych zmian w czasie leżakowania. Czekamy na to, co wydarzy się w dalszym czasie…
W przypadku Cornus Lupus tajemnica tkwi w ekstremalnie długim gotowaniu brzeczki, która pozwala osiągnąć ekstrakt 36 plato. W tym czasie brzeczka nie tylko zagęszcza się, ale równie karmelizuje w kotle tworząc nowe składowe smaku i gotowego piwa.
Równie ważnym elementem pracy nad tym piwem jest jego fermentacja.
Działania drożdży w brzeczce Cornus Lupus o ekstrakcie równym temperaturze ludzkiego ciała przypominają przebijanie się przez dżunglę. Jest to proces trudny i czasochłonny.
Równie ekstremalne jest leżakowanie tego piwa. Trwa to bardzo długo. Ostatni etap leżakowania odbywa się z dereniem, który wnosi delikatne elementy owocowe, kwasowe, a także cierpkie. Dereń czyni to gęste i słodkie piwo nieco bardziej pijalnym i kontruje słodką część jego kompozycji.
Odtworzenie tradycyjnych walorów Porterów, oferowanych przez Browar Kormoran i przywrócenie im pierwotnych cech związanych z tym piwnym stylem było możliwie dzięki fermentacji przeprowadzonej przy użyciu dedykowanego szczepu drożdżowego. Drożdże te zostały namnożone w zakupionej przez Browar automatycznej stacji propagacji drożdży.
Stacja propagacji drożdży, która czyni gospodarkę drożdżową browaru niezależną i dającą piwa cechujące się nie tylko najwyższą jakością, ale także pierwotnymi (tradycyjnymi) cechami była możliwa dzięki realizacji projektu „Dostosowanie procesu produkcyjnego w firmie Browar Kormoran Sp. z o.o. w celu odtworzenia tradycyjnych walorów oferowanych produktów” (WND-RPWM.01.05.02.-28-00-040/18 zrealizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.