Wyjątkowa

seria piw z Browaru Kormoran

Praca w browarze to przede wszystkim codzienne ścieranie się z rzemiosłem, ale także wielka i piękna przygoda. Pozwala bowiem, aby przez pracę nad powstaniem różnych piw ich historię pisać smakiem i aromatem. Co więcej historie te pozwalają mówić także o sobie, miejscu, gdzie się żyje i to w jaki sposób patrzy się na świat

Browar Kormoran w ten sposób podchodzi do każdego piwa. Wszystkie warzone w Kormoranie piwa to odrębne opowieści tworzone na indywidualne okazje. Jest jednak grupa piw, które snują swoją opowieść w sposób wyjątkowy. Są wśród nich klasyki i piwa, które narodziły się zupełnie niedawny; ikony polskiego piwowarstwa i kuchni oraz inspiracje ze świata; są w końcu piwa, które funkcjonują na styku kultur dwóch trunków, a nawet takie, których inspiracja pochodzi z sagi o gwiezdnych cowboy-ach…

Równie wyjątkowa, co inspiracja, jest sposób ich wytwarzania. Od momentu uwarzenia do czasu premiery poszczególnych piw serii mijają dwa lata. Oznacza to, że piwa, które pojawiają się na rynku pod koniec 2020 roku zostały uwarzone w 2018 roku.

Unikalność tych piw polega nie tylko na tym, że proces ich produkcji jest wyjątkowo długi, a opakowanie wyjątkowe i szlachetne. Równie ważny jest fakt, że surowce tych piw są najwyższej jakości, pochodzą od zaprzyjaźnionych z browarem producentów, którzy stoją za tymi piwami na równi z nami…

 

Do tej pory, aby podkreślić wyjątkowy charakter każdego z piw oraz odpowiednio uhonorować producentów i tworzone przez nich wyjątkowe surowce prezentowaliśmy je pojedynczo w dwutygodniowych odstępach. Dziś, gdy sytuacja społeczna jest tak dynamiczna, a kontakty interpersonalne mocno ograniczone podjęliśmy decyzję, aby wszystkie piwa zadebiutowały razem.

Tak więc pojawiają się na rynku. Rozlane do czarnych, matowych, dedykowanych butelek o pojemności 375 ml; zamknięte kapslem, zwieńczone termokurczliwym kapturkiem, a każe z nich zapakowane w indywidualny karton lub uzupełnione o dwa kieliszki degustacyjne zapakowane w zestaw zawierający wszystkie z całego rocznika.

 

Piwa, które tworzą zestaw to cztery różne spojrzenia na piwowarskie rzemiosło. To co je łączy to fakt, że są piwami mocarnymi o bardzo wysokich ekstraktach początkowych i wysokich zawartościach alkoholu. W każdym z nich kompozycja budowana jest z dwóch elementów piwnej bazy i cech wnoszonych przez dodatki, które zostały doń użyte…

Sięgając po te piwa możemy spotkać się z:

Barlow Sorbus – barley wine z jarzębiną, 26% ekstraktu i 10,5% alkoholu.

Barlow Sorbus to piwo, które jest klasyczną interpretacją wyspiarskiej ikony piwowarskiej wagi ciężkiej czyli „wina jęczmiennego” (barley wine). Dlatego też piwo jest wybitnie słodowe, pełne w smaku z mnóstwem biszkoptowych, herbatnikowych, a nawet delikatnie opiekanych i karmelowych nut aromatycznych i smakowych. Aby przełamać tę potężną słodowość barley wine’a zdecydowaliśmy się uzupełnić jego kompozycję o jarzębinę. Jej delikatnie kwasowy i cierpkawy smak rozbudowuje aromat, ale przede wszystkim smak piwa. Obok pełnej, słodowej bazy pojawia się bowiem owocowy, kwasowo-cierpki akcent, który wpierw skraca słodowość piwa zachęcając do kolejnego łyku, a wraz z wydłużającym się leżakowaniem „wina jęczmiennego” potęguje szlachetne nuty czerwonych owoców.

Barlow Sorbus urzeka głęboką, rudo-miedzianą barwą oraz aksamitną kremową pianą. Jest szlachetny, dostojny, bogaty i umie uświetnić wieczór jak wizyta Brytyjskiej Królowej.

 

Terra Donum – braggot z czarnym bzem i kawą zbożową; 28% ekstraktu, 10,5% alkoholu.

Terra Donum to braggot, czyli fuzja piwa i miodu pitnego. Jest to wynik tego, że ekstrakt tego piwa zbudowany ze słodów i miodu, a następnie poddawany fermentacji. Ponieważ bazujemy na fascynującym – ale także wymagającym – miodzie gryczanym piwo bardzo mocno akcentuje miodowy profil. Aby skontrować słodycz, a jednocześnie obudować walory gryczanego miodu o dodatkowe elementu smaku i aromatu dodaliśmy do Terra Domum kawy zbożowej oraz owoców czarnego bzu. Dzięki temu piwo zyskało dodatkowy owocowy element, którego taniczne nuty pochodzące od skórek owoców czarnego bzu doskonale korespondują z elementami prażonej cykorii (z kawy zbożowej) oraz dopełniają kompozycję bragotta, czyniąc ją kompletną.

 

Astus Malum – imperialny graffem z opiekaną dębiną; 26% ekstraktu i 12% alkoholu.

Astus Malum to piwo fascynujące po wielokroć. Po pierwsze jest ono inspirowane książką S. Kinga „Mroczna wieża”. To w sadze o gwiezdnych cowboy’ach pijano napój, który był fuzją piwa i cydru. Pierwsze graffy warzyli amerykańscy piwowarzy domowi, którzy swoją pomysłowością zachęcili nas do zmierzenia się z imperialną wersją tego piwa.

Graff jak na fuzję piwa i cydru przystało warzony jest ze słodów oraz soku jabłkowego. Dzięki temu piwo układa się w doskonale pijalny produkt o dwóch zdecydowanych poziomach aromatyczno-smakowych. Słody pełnię, piwa oraz odpowiadają za jego ciasteczkowo-biszkoptowy smak z elementami karmelu. Natomiast sok jabłkowy daje buchającą wręcz owocowość z lekkością opanowującą aromat oraz cydrowe musowanie w ustach. Dla połączenia tych dwóch przestrzeni smaku i aromatu Astus Malum leżakujemy je z opiekanymi kosteczkami francuskiej dębiny. Daje to efekt dojrzewania piwa w drewnianej beczce. Dzięki temu słodowa podbudowa i owocowe uderzenie jabłka jest „sfastrygowane” nutami dębiny, które przywodzą na myśl przyprawy głównie cynamon, goździk i wanilię… Całość Astus Malum smakuje zatem niczym piwna szarlotka, czy jabłko pieczone w cieście!

 

Imperium Prunum – imperialny porter bałtycki z suską sechlońską; 26% ekstraktu i 10,5% alkoholu.

Imperium Prunum to piwo, które otworzyło serię piw, które oferujemy raz w roku. Stanowi ono efekt zderzenia dwóch ikon polskiego stołu. Pierwszą z nich jest ikona polskiej sztuki piwowarskiej – porter bałtycki, zaś drugą produkt regionalny – suska sechlońska, czyli wędzona śliwka węgierka. Piwo jest imperialną wersją stylu, co oznacza, że ekstrakt jak zawartość alkoholu jest wyższa niż standardowe wartości typowe dla stylu.

Imperium Prunum jest praktycznie czarne i pokrywa je wyraźnie beżowa piana. W aromacie wyraźne nuty dymione (ogniskowe) oraz śliwkowa owocowość łączą się mocno z zapachem kawy, czekolady i ciemnego pieczywa. Cała kompozycja aromatu jest szlachetna, kompletna i wielowymiarowa.

Smak Imperium Prunum to owocowa słodycz, kawa, czekolada, smak wędzonej śliwki, w którym jednoczy się dym i kwaśno-słodki smak owocu. Całość jest bogata, delikatnie musująca, pełna, wręcz aksamitna w odbiorze. Piwo jest szlachetne i dostojne. Jego powolne sączenie sprawia przyjemność tym większą, że jest to piwo na wskroś polskie i oddające cześć polskiemu piwnemu rzemiosłu i lokalnym specjałom.

 

Zobaczcie nasz live z degustacji piw super premium – przejdź

Dowodzik do kontroli!

Młodo wyglądasz...
Musimy zweryfikować Twój wiek.

Czy masz już 18 lat???