Rosanke – jakie to piwo?

Rosanke to historyczne piwo pruskie. Warzone było latem poza terminami regulowanymi przepisami prawa. Robiono je jedynie na własne potrzeby. Miało gasić pragnienie i zapewniać siły ciężko pracującym w polu żniwiarzom. Rosanke musiało łączyć elementy orzeźwienia oraz krzepiącej treściwości.
W naszym wyobrażeniu Rosanke to piwo o słodowym, chlebowym aromacie pochodzącym od zasypu składającego się ze zbóż o różnym stopniu słodowania oraz karmelizacji. Z tego względu w aromacie pojawić się mogą elementy wędzoności – wszak słody na Rosanke suszono nad otwartymi paleniskami. Aromat chmielowy nie powinien być dominujący. Warzone latem Rosanke nie było sowicie doprawiane chmielem. Ze względu na ograniczone ilości, chmiel mógł być uzupełniany lub zastępowany gruitem, czyli mieszanką ziół, przypraw i roślin pozwalających utrwalić piwo.
Rosanke powinno mieć głęboki, opalizujący kolor, od głębokiego złota do ciemnej miedzi. Piana winna być biała lub kremowa – wysoka, trwała i drobnopęcherzykowa. Smak powinien być zdecydowanie zbożowy, tostowy, ciasteczkowy, a w ciemniejszych wersjach przypiekany. Wędzoność dopuszczalna, jednak balans zdecydowanie w kierunku słodowym. W finiszu pojawiać się mogą lekko pikantne fenolowe elementy pochodzące od wędzonki, procesu fermentacji, czy elementów gruitu. Najważniejszą cechą piwa powinna być doskonała, zbalansowana kompozycja. Piwo dość mocno wysycone. Mimo niskiego ekstraktu pełne smaku przez bogaty zasyp i cukry resztkowe.
Jak będzie smakowało Rosanke w interpretacji zwycięzcy kategorii podczas II Warmińskiego Konkursu Piw Domowych, Bogdana Markockiego? Przekonacie się już niebawem.
Już teraz możecie zobaczyć jak będzie wyglądało. Kliknij w link aby poznać skład piwa.
Rosanke

Strona zawiera materiały przeznaczone dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat???