Doskonała pijalność i zwiewny czar chmielu Oktawia
11% wag. 4,8% alk.
Parametry piwa:
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Metoda warzenia: tradycyjna, dolna fermentacja,
Pasteryzacja: tak,
Filtracja: nie,
Gatunek: pils chmielonych chmielem Oktawia,
Ekstrakt: 11% wag.
Alkohol: 4,8% obj.
Barwa: słomkowa, opalizująca,
Opakowanie: butelka 500 ml.
Warzenie piwa i dzielenie się nim z ludźmi to najwspanialsza rzecz (no bo przecież nie praca) pod Słońcem. Dzięki temu można dać ludziom powód do spotkania, wspólnego spędzania czasu, zabawy, ale także pokazania ciekawych rzeczy i własnego sposobu patrzenia na świat.
Jeżeli zapytacie jak to możliwe? Odpowiemy krótko – spróbujcie Oktawiana. To jest właśnie najlepsza i najkrótsza odpowiedź na to pytanie!
Oktawian to piwo, które swoją lekkością i rześkością zachęca do picia go przy różnych sposobnościach, a zastosowany w nim polski chmiel Oktawia ma pokazać, że „Polacy nie gęsi, iż swój chmiel mają”!
A tak zupełnie poważnie to obserwujemy dynamicznie rozwijający się rynek polskiego piwa. Widzimy, że pojawiają się na nim trendy, które rozwijają się, stają się popularne, sięgają apogeum, a na koniec popadają w zapomnienie… My natomiast od długiego czasu gramy na jeden trend (nawet nie trend, a raczej zobowiązanie, bogactwo, naszą indywidualność) POLSKI CHMIEL! Chcemy pokazywać jego różne oblicza, uniwersalność i niesamowitą zdolność do tworzenia piw pijalnych, smacznych, a jednocześnie różnorodnych!
Pewnie Ci z Was, którzy obserwują działania naszego browaru od dłuższego czasu wiedzą, że polski chmiel jest dla nas bardzo ważny. To on gra główną rolę w Warmińskich Rewolucjach oraz stanowi ważny składnik kompozycji Kormorana Jasnego, Porteru Warmińskiego, czy nawet 1na100. Nawet Cascade, który stanowi jedyny chmiel w naszym ALE urósł na polskiej plantacji.
To z szacunku dla polskiego chmielu i w trosce o zachowanie jego ciekawych – głównie aromatycznych odmian – rozpoczęliśmy pracę nad stworzeniem własnego chmielnika, który jest dla nas nie tylko rezerwuarem chmieli na cały rok, ale także miejscem skąd możemy brać chmiel na naszego wet hopa, czyli PLON.
W tym roku postanowiliśmy napisać kolejny rozdział w naszej wspólnej drodze z polskim chmielami. Podjęliśmy decyzję o pokazaniu mniej popularnych, endemicznych (historycznych), czy eksperymentalnych chmieli z polskich upraw.
Aby pokazać, jak ciekawe i intrygujące są polskie odmiany chmielu postanowiliśmy osadzić je w lekkim piwie. Nasz wybór padła na piwo o ekstrakcie 11 plato odfermentowane do 4,8% alkoholu.
Na pierwszy ogień poszedł chmiel Oktawia, który cechuje się lekkim, wciąż klasycznym, ale zwiewnym aromatem z wyraźnymi nutami jabłek i cytrusów. Oktawia uczyniła piwo niesamowicie pijalnym, delikatnym, zwiewnym i niebezpiecznie szybko znikającym ze szkła. Szczerze… takiego efektu nie spodziewaliśmy się sami! Piwo zachowało klasyczną, szlachetną pijalność, ale zyskało też nowofalowy charakter. I to wszystko dzięki Oktawii!
Mamy nadzieję, że to piwo przypadnie Wam do gustu tak samo jak nam. Liczymy na to, że zarówno Oktawian, jak kolejne przygody z polskimi chmielami, do których już się szykujemy pokażą, że polski chmiel to polska siła! Pamiętajcie PL is ON!!!