OKTAWIAN

Oktawia dry hopping

Doskonała pijalność i zwiewny czar chmielu Oktawia
11% wag. 4,8% alk.
Parametry piwa:
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Metoda warzenia: tradycyjna, dolna fermentacja,
Pasteryzacja: tak,
Filtracja: nie,
Gatunek: pils chmielonych chmielem Oktawia,
Ekstrakt: 11% wag.
Alkohol: 4,8% obj.
Barwa: słomkowa, opalizująca,
Opakowanie: butelka 500 ml.

Kormoran OKTAWIAN

Warzenie piwa i dzielenie się nim z ludźmi to najwspanialsza rzecz (no bo przecież nie praca) pod Słońcem. Dzięki temu można dać ludziom powód do spotkania, wspólnego spędzania czasu, zabawy, ale także pokazania ciekawych rzeczy i własnego sposobu patrzenia na świat.

Jeżeli zapytacie jak to możliwe? Odpowiemy krótko – spróbujcie Oktawiana. To jest właśnie najlepsza i najkrótsza odpowiedź na to pytanie!

Oktawian to piwo, które swoją lekkością i rześkością zachęca do picia go przy różnych sposobnościach, a zastosowany w nim polski chmiel Oktawia ma pokazać, że „Polacy nie gęsi, iż swój chmiel mają”!

A tak zupełnie poważnie to obserwujemy dynamicznie rozwijający się rynek polskiego piwa. Widzimy, że pojawiają się na nim trendy, które rozwijają się, stają się popularne, sięgają apogeum, a na koniec popadają w zapomnienie… My natomiast od długiego czasu gramy na jeden trend (nawet nie trend, a raczej zobowiązanie, bogactwo, naszą indywidualność) POLSKI CHMIEL! Chcemy pokazywać jego różne oblicza, uniwersalność i niesamowitą zdolność do tworzenia piw pijalnych, smacznych, a jednocześnie różnorodnych!

Pewnie Ci z Was, którzy obserwują działania naszego browaru od dłuższego czasu wiedzą, że polski chmiel jest dla nas bardzo ważny. To on gra główną rolę w Warmińskich Rewolucjach oraz stanowi ważny składnik kompozycji Kormorana Jasnego, Porteru Warmińskiego, czy nawet 1na100. Nawet Cascade, który stanowi jedyny chmiel w naszym ALE urósł na polskiej plantacji.

To z szacunku dla polskiego chmielu i w trosce o zachowanie jego ciekawych – głównie aromatycznych odmian – rozpoczęliśmy pracę nad stworzeniem własnego chmielnika, który jest dla nas nie tylko rezerwuarem chmieli na cały rok, ale także miejscem skąd możemy brać chmiel na naszego wet hopa, czyli PLON.

W tym roku postanowiliśmy napisać kolejny rozdział w naszej wspólnej drodze z polskim chmielami. Podjęliśmy decyzję o pokazaniu mniej popularnych, endemicznych (historycznych), czy eksperymentalnych chmieli z polskich upraw.

Aby pokazać, jak ciekawe i intrygujące są polskie odmiany chmielu postanowiliśmy osadzić je w lekkim piwie. Nasz wybór padła na piwo o ekstrakcie 11 plato odfermentowane do 4,8% alkoholu.

Na pierwszy ogień poszedł chmiel Oktawia, który cechuje się lekkim, wciąż klasycznym, ale zwiewnym aromatem z wyraźnymi nutami jabłek i cytrusów. Oktawia uczyniła piwo niesamowicie pijalnym, delikatnym, zwiewnym i niebezpiecznie szybko znikającym ze szkła. Szczerze… takiego efektu nie spodziewaliśmy się sami! Piwo zachowało klasyczną, szlachetną pijalność, ale zyskało też nowofalowy charakter. I to wszystko dzięki Oktawii!

Mamy nadzieję, że to piwo przypadnie Wam do gustu tak samo jak nam. Liczymy na to, że zarówno Oktawian, jak kolejne przygody z polskimi chmielami, do których już się szykujemy pokażą, że polski chmiel to polska siła! Pamiętajcie PL is ON!!!

Kormoran OKTAWIAN

Strona zawiera materiały przeznaczone dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat???