Weryfikacja wieku

Strona zawiera materiały przeznaczone dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?

Hymn

na Dzień Porteru

W tym roku Dzień Porteru obchodzimy 16 stycznia 2021. A to oznacza, że jesteśmy w kwarantannie narodowej i nie możemy uczcić go jak zawsze.

Browar Kormoran nie składa broni. Chcemy razem z Wami pochylić się nad tym czarnym polskim złotem i oddać mu hołd.

Przygotowaliśmy esencję Imperium Prunum oraz nowość – CORNUS LUPUS CIDER BARELL AGED.

Ten ostatni jest do wygrania dla każdego miłośnika porterów bałtyckich!

Nagraj filmik – max 1 minuta, i powiedz ZA CO KOCHASZ nasze portery bałtyckie.
Wybierzemy filmy, które zostaną umieszczone we wspólnej produkcji “Hymn na dzień porteru bałtyckiego”.

Film zostanie wyemitowany w social mediach oraz na stronie internetowej Browaru Kormoran w Dzień Porteru Bałtyckiego 16 stycznia 2021 r.
Ci których materiały zostaną wykorzystane w filmie dostaną od nas butelkę Cornus Lupus Barrel Aged.

Filmy należy wysłać mailem na adres biuro@browarkormoran.pl do 10 stycznia 2021 roku.
Premiera filmu 16 stycznia 2021!
Wysłanie filmu będzie równoznaczne z wyrażeniem zgody na publikację Twojego wizerunku.

Jesteście ciekawi jak wyglądają tegoroczne potrterowe rarytasy?

IMPERIUM PRUNUM ESENCJA

Gdy po trwającym kilkanaście miesięcy dojrzewaniu Imperium Prunum rozlewamy je do butelek, to wędzone śliwki, które znajdowały się w zbiorniku leżakowym pod wpływem własnego ciężarku „oddają” esencję, czyli odrobinę piwa którą wchłonęły w czasie leżakowania.
Jest to proces podobny po pozyskiwania „tokajskiej esencji”, gdy słodki syrop oddawany jest przez rodzynki i następnie poddawany fermentacji stanowiąc przedsionek raju… Taj jest i u nas.
Imperium Prunum Esencja to minimalna ilość piwa odzyskiwana z owoców po zakończeniu rozlewu kolejnego rocznika naszego imperialnego porteru. Cechuje się wybitnie śliwkowym profilem aromatycznym i smakowym, w którym owocowość łączy się z aromatem dymu, a tekstura przypomina wprost owocowy mus.
Ilość esencji zawsze jest niewiadomą, nie wiemy bowiem ile cennego płynu oddadzą śliwki. Pewne jest natomiast to, że każde z nią zetkniecie to niezapomniane doznania smaku i aromatu.

CORNUS LUPUS CIDER BARELL AGED

CORNUS LUPUS CIDER BARELL AGED

Cornus Lupus leżakowany w beczce po cydrze to projekt, o którym można napisać nie akapit, ale całą książkę.
Sam Carnus Lupus to porter wygotowywany. Zanim rozpocznie fermentację jego brzeczka jest odparowywana do poziomu 36,6 plato. Dzięki temu piwo jest potężne w smaku i pełne aromatów czekolady, pumpernikla i owoców. Na ostatnim etapie leżakowania dodajemy do niego owoców derenia, który w delikatny sposób uzupełnia kompozycję naszego mocarza…
Gdyby tego było mało ostatnie litry pierwszej warki Cornusa Lupusa postanowiliśmy przelać do beczki, by dodatkowo ubogacić jego kompozycję. Także tu nie poszliśmy na łatwiznę. O beczkę poprosiliśmy naszych przyjaciół z Cydrowni Kwaśne Jabłko z warmińskiego Włodowa. Dostaliśmy od nich beczkę po cydrze, z której wcześniej korzystał winiarz, więc mogliśmy się spodziewać nut znanych z calvadosów, ale także win i samej dębiny wnoszonej przed drewno.
Piwo przeleżało w beczce osiemnaście miesięcy. W efekcie uzyskaliśmy piwo, w którym szlachetne nuty Cornusa Lupusa zyskały dodatkowy wymiar owocowości i szlachetnych nut drewna.

Bądźcie z nami w social media:
https://www.facebook.com/BrowarKormoran
https://www.instagram.com/browar_kormoran/