Browar Kormoran jest mocny w ciemnych piwach – potwierdził to tegoroczny konkurs Chmielaki, który po raz 50 odbył się w Krasnymstawie.
Porter Warmiński triumfował w kategorii „Piwa ciemne w stylu Porter Bałtycki o ekstrakcie powyżej 18° Plato” otrzymał Porter Warmiński. Zaś w kategorii „Piwa ciemne o ekstrakcie do 18° Plato” srebrny medal zdobył Irish Beer z Browaru Kormoran.
W dniach 20-22 sierpnia 2020 r. w Krasnostawskim Domu Kultury odbył się Konsumencki Konkurs Piw Krasnystaw 2020, największy tego typu konkurs w Polsce. W tym roku, w związku z pandemią, konkurs przeprowadzono jedynie w 15 kategoriach. Do konkursu zgłoszono 322 piwa z 34 browarów z Polski, Czech i Niemiec.
Przez trzy dni ponad 60 degustatorów z całej Polski oceniało piwa podczas 15 paneli degustacyjnych. Wśród degustatorów byli m.in. członkowie Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał jego Przewodniczący Tomasz Syga z Krakowa.
Szczegółowe wyniku konkursu znajdują się w tabeli poniżej.
Uroczystość wręczenia medali odbyła się 23 sierpnia 2020 r. w Sali Widowiskowej Krasnostawskiego Domu Kultury podczas Gali inaugurującej Jubileusz 50-lecia Chmielaków Krasnostawskich. Medale wręczyli Zdzisław Szwed – Członek Zarządu Województwa Lubelskiego, Bolesław Gzik – Wicewojewoda Lubelski i Robert Kościuk – Burmistrz Krasnegostawu.
Tegoroczny Konsumencki Konkurs Piw finansowo wsparł Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w ramach akcji „Lubelskie – Smakuj Życie!”
KONSUMENCKI KONKURS PIW KRASNYSTAW 2020 WYNIKI |
|
Piwa dolnej fermentacji: |
|
Kategoria 2 | Piwa jasne w stylu Mild Lager o ekstrakcie do 11° Plato |
|
|
Kategoria 3 | Piwa jasne w stylu Pils o ekstrakcie 11-12,9° Plato. |
|
|
Kategoria 4 | Piwa jasne w stylu European Lager o ekstrakcie 11-12,9° Plato. |
|
|
Kategoria 5 | Piwa jasne w stylu Marcowe o ekstrakcie 13-16° Plato. |
|
|
Kategoria 6 | Piwa w stylu Koźlak o ekstrakcie powyżej 16° Plato. |
|
|
Kategoria 7 | Piwa ciemne o ekstrakcie do 18° Plato. |
|
|
Kategoria 8 | Piwa ciemne w stylu Porter Bałtycki o ekstrakcie powyżej 18° Plato. |
|
|
Kategoria 9 | Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy o zawartości alkoholu do 4,5% obj. |
|
|
Piwa górnej fermentacji: |
|
Kategoria 10 | Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o ekstrakcie 11-14° Plato. |
|
|
Kategoria 11 | Piwa w stylu Bitter, English IPA, American IPA, NZ IPA |
|
|
Kategoria 12 | Piwa w stylu American Pale Ale, Summer Ale, Golden Ale. |
|
|
Piwa smakowe: |
|
Kategoria 14 | Piwa smakowe i aromatyzowane. |
|
|
Piwa bezalkoholowe: |
|
Kategoria 15 | Piwa bezalkoholowe Lager/Pils o zawartości alkoholu do 0,5% obj. |
|