Od końca września 2015 roku oferujemy piwo BezGlutenNowe #1 – bezglutenową wersję Kormorana Jasnego. W przygotowaniu oferty piw bezglutenowych współpracujemy ze Stowarzyszeniem Celiakia, które nie tylko odpowiada za certyfikację naszych piw, ale przede wszystkim uczula na potrzeby wciąż rosnącej grupy osób nietolerujących glutenu.
Dziś z nieskrywaną satysfakcją informujemy, że rodzina piw Browaru Kormoran powiększa się o piwo BezGlutenNowe #2 – pierwsze polskie ciemne piwo bezglutenowe.
Dlaczego je warzymy? Odpowiedź jest prosta: by osobom nietolerującym glutenu dać jeszcze więcej okazji do spotkań z wyśmienitym piwem.
Podobnie jak w przypadku BezGlutenNowego #1 nie tworzyliśmy nowej receptury, a przygotowaliśmy bezpieczną dla nietolerujących glutenu wersję warzonego w naszym browarze piwa ciemnego. Tym razem bazą stał się Kormoran Ciemny. Identycznie jak w pierwowzorze BezGlutenNowe #2 warzymy używając słodów jasnych, trzech rodzajów słodów karmelowych oraz słodu prażonego i palonego. Pełny i okrągły smak zapewnia natomiast użycie płatków owsianych. Piwo ma niski poziom alkoholu, ale bogaty i złożony smak. Znajdziemy w nim nuty karmelowe, czekoladowe, kawowe, dopełnione aksamitną pełnią owsa.
Teraz bez glutenu! Aby wszyscy mogli cieszyć się smakiem tego wyśmienitego piwa!
Piwo BezGlutenNowe #2 uzyskało międzynarodowy certyfikat AOECS PL-065-002 i prawo do posługiwania się znakiem Przekreślonego Kłosa.
Znak Przekreślonego Kłosa powstał w Wielkiej Brytanii w 1972 roku. Prawem do jego nadawania dysponuje AOECS (Association of European Coeliac Societies – Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią). W Polsce do udzielania licencji uprawnione jest Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Otrzymanie znaku Przekreślonego Kłosa oznacza, że piwo BezGlutenNowe #2 spełnia wymogi stawiane produktom bezglutenowym – zawiera poniżej 20 mg glutenu na kilogram. Fakt ten poświadcza otrzymany przez piwo certyfikat oraz numer licencyjny PL-065-002.
Do warzenia obu piw bezglutenowych stosujemy słody zawierające gluten, jednak w czasie fermentacji jest on rozkładany na bezpieczne dla ludzi nietolerujących glutenu białka proste.
Piwo bezglutenowe zostanie rozlane 29 lutego, by już od początku marca móc cieszyć swoim smakiem!