BezGlutenNowe #2 – pierwsze polskie ciemne piwo bezglutenowe.

Od końca września 2015 roku oferujemy piwo BezGlutenNowe #1 – bezglutenową wersję Kormorana Jasnego. W przygotowaniu oferty piw bezglutenowych współpracujemy ze Stowarzyszeniem Celiakia, które nie tylko odpowiada za certyfikację naszych piw, ale przede wszystkim uczula na potrzeby wciąż rosnącej grupy osób nietolerujących glutenu.
Dziś z nieskrywaną satysfakcją informujemy, że rodzina piw Browaru Kormoran powiększa się o piwo BezGlutenNowe #2pierwsze polskie ciemne piwo bezglutenowe.
BezGlutenNowe #2
Dlaczego je warzymy? Odpowiedź jest prosta: by osobom nietolerującym glutenu dać jeszcze więcej okazji do spotkań z wyśmienitym piwem.
Podobnie jak w przypadku BezGlutenNowego #1 nie tworzyliśmy nowej receptury, a przygotowaliśmy bezpieczną dla nietolerujących glutenu wersję warzonego w naszym browarze piwa ciemnego. Tym razem bazą stał się Kormoran Ciemny. Identycznie jak w pierwowzorze BezGlutenNowe #2 warzymy używając słodów jasnych, trzech rodzajów słodów karmelowych oraz słodu prażonego i palonego. Pełny i okrągły smak zapewnia natomiast użycie płatków owsianych. Piwo ma niski poziom alkoholu, ale bogaty i złożony smak. Znajdziemy w nim nuty karmelowe, czekoladowe, kawowe, dopełnione aksamitną pełnią owsa.
Teraz bez glutenu! Aby wszyscy mogli cieszyć się smakiem tego wyśmienitego piwa!
Piwo BezGlutenNowe #2 uzyskało międzynarodowy certyfikat AOECS PL-065-002 i prawo do posługiwania się znakiem Przekreślonego Kłosa.
Znak Przekreślonego Kłosa powstał w Wielkiej Brytanii w 1972 roku. Prawem do jego nadawania dysponuje AOECS (Association of European Coeliac Societies – Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią). W Polsce do udzielania licencji uprawnione jest Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Otrzymanie znaku Przekreślonego Kłosa oznacza, że piwo BezGlutenNowe #2 spełnia wymogi stawiane produktom bezglutenowym – zawiera poniżej 20 mg glutenu na kilogram. Fakt ten poświadcza otrzymany przez piwo certyfikat oraz numer licencyjny PL-065-002.
Do warzenia obu piw bezglutenowych stosujemy słody zawierające gluten, jednak w czasie fermentacji jest on rozkładany na bezpieczne dla ludzi nietolerujących glutenu białka proste.
Piwo bezglutenowe zostanie rozlane 29 lutego, by już od początku marca móc cieszyć swoim smakiem!

Strona zawiera materiały przeznaczone dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat???