Mamy szczęście, że nasz browar, Browar Kormoran, działa w jednym z najpiękniejszych zakątków kraju – na Warmii i Mazurach. Region jest dla nas inspiracją i odwołujemy się do niego na różnych polach. Z wielkim szacunkiem podchodzimy do tradycji i jesteśmy wdzięczni, że możemy czerpać z doświadczeń wcześniejszych pokoleń. Czasem do bogactwa naszego regionu odnosimy się wprost – podkreślając wyjątkowy smak piw z dodatkiem archaicznych odmian pszenicy, lokalnego, warmińskiego miodu, czy wyhodowanego tu czosnku. Innym razem region służy nam za natchnienie w tworzeniu piw. W przekazach znajdujemy ciekawe historie, które reinterpretujemy i ożywiamy w postaci piw. W ten sposób Kopernik „pomógł” nam ożywić tradycję polskich gruitów, a piwowar rodziny Daum R. Hoffmann zaszczepił w nas „Warmińskie rewolucje”.
Kolejnym wyzwaniem (po wskrzeszeniu gruitu) jest popularyzacja i w efekcie uwarzenie wyjątkowego piwa żniwnego ROSANKE.
Przed wiekami sezon piwowarski na Warmii trwał od września do maja. W pozostałej części roku piwa nie warzono. Wyjątkiem było lekkie, warzone jedynie na własne potrzeby piwo, które miało gasić pragnienie i krzepić ludzi pracujących podczas żniw w polu. Dawne ograniczenia związane były przede wszystkim z wysokimi temperaturami, które powodowały psucie się piwa. W dniu dzisiejszym nie ma już takich zagrożeń i piwo w browarach warzy się cały rok. Jest jednak grupa ludzi, którzy tak jak my w Kormoranie kochają piwo, a którzy jak dawni Warmiacy w ciepłe miesiące piwo warzą sporadycznie. Tą grupą są piwowarzy domowi. Wraz z końcem zimnych dni kończą sezon piwowarski, a warzenia latem traktują jako rzadkość powodowaną najwyższymi potrzebami.
Ze względu na tą historyczną bliskość, ale także na fakt, że fantazja piwowarów domowych jest nieograniczona, postanowiliśmy, że to oni staną się naszymi partnerami przy ożywianiu tradycji Rosanke i razem uczynimy z tego piwa ambasadora warmińskiego piwowarstwa. Współpraca Browaru Kormoran i Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych zaowocowała tym, że Rosanke włączono jako kategorię w Warmińskim Konkursie Piw Domowych. Zdecydowaliśmy również, że najlepiej ocenione w tej kategorii piwo zostanie uwarzone przez autora receptury w browarze i skierowane do sklepów, by popularyzować historyczny ten styl i idee piwowarstwa domowego. Zależy nam bowiem, żeby dawna lokalna tradycja związana z warzeniem letniego piwa Rosanke, we współczesnej interpretacji piwowarów domowych, wypłynęła na szerokie wody.
II Warmiński Konkurs Piw Domowych, w czasie którego wyłoniono najlepszą interpretację Rosanke odbył się w sobotę 2 sierpnia 2014 roku. Konkurs odbywał się w ramach olsztyńskiej odsłony Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego. Na olsztyńskim zamku sędziowie oceniali piwa w trzech kategoriach: Witbier, Pszeniczne ciemne i Rosanke. Autorem najlepszego Rosanke został Bogdan Markocki. Trzeba też zauważyć, że dwa kolejne miejsca na podium zajęli także Warmiacy – Sławomir Frąc z Braniewa i nieoceniony Warmiński Chłop Bosy – Mariusz Sekulski z Praslit pod Dobrym Miastem, którego Rosanke zajmuje miejsce na podium drugi rok z rzędu.
Podsumowując: przygotowania do pierwszej warki Rosanke z Browaru Kormoran w interpretacji Bogdana Markockiego idą pełną parą. Więcej informacji wkrótce.