Kilka naszych ostatnich wpisów dotyczyło powrotów piw do oferty. Obwieszczaliśmy już powrót Marcowego, oznajmialiśmy pojawienie się w naszej ofercie koźlaków: pszenicznego – Weizenbocka i dymionego – Rauchbocka.
Specjalne miejsce wśród piw pojawiających się wraz z początkiem jesieni zajmuje PLON zielony. Piwo dostępne tylko raz w roku, gdyż surowcem niezbędnym do jego powstania jest świeży, zerwany wprost z chmielowego pnącza chmiel odmiany Sybilla. Od czasu jego zbioru do momentu kiedy jest wrzucany do kotła mija nie więcej niż sześć godzin. Dzięki temu smak PLONa jest niepowtarzalny. W tym roku zaproponowaliśmy naszego wet hopa już po raz czwarty. Jesteśmy przekonani, że za każdym razem pokazuje iż chmiel z PL is ON!
Jednak w tym roku poza powrotami smakowitych i wyjątkowych piw oraz pojawieniem się PLONa chcemy zaprezentować wyjątkową nowość. Mamy nadzieję, że nasze nowe piwo zapiszecie nam Państwo na plus! Dlaczego na plus? Bo tak właśnie się nazywa.
PL-US to drugi w naszej ofercie wet hop, czyli piwo warzone z udziałem świeżej, zielonej szyszki chmielu. Czym się zatem różni PL-US od PLONa? PLON to piwo pokazujące potencjał polskich odmian chmielu i podkreślające naszą troskę w ich zachowanie. Natomiast PL-US to poszukiwanie nowych smaków i podążanie za najnowszymi trendami w piwowarstwie. PL-US jest wet hopem warzonym na amerykańskich odmianach chmielu uprawianych na polskich plantacjach.
Uwarzenie PL-USa było możliwe dzięki współpracy z Pawłem Piłatem z Polish Hops który obdarzył nas świeżutką szyszką chmielu odmiany Chinook oraz z naszym plantatorem Grzegorzem Świątkiem, od którego pochodzi zielona szyszka Cascade’a. To głównie dzięki ich pracy stało się możliwe, by na rynek trafić mogła PAIPA – polsko-amerykańska IPA. Piwo całkowicie bazujące na zielonej szyszce amerykańskich odmian chmielu, które wyrosły na naszej ziemi.
To niepowtarzalna okazja, by spróbować PLONa i PL-USa dwóch piw wet hop i wybrać to, które lepiej trafia w gusta. My nie potrafimy się zdecydować…