Pradawną tradycją najkrótszej nocy w roku jest poszukiwanie mitycznego kwiatu paproci. Co przez wieki znajdowali śmiałkowie ruszający nocą do lasu nie jesteśmy w stanie opisać 😉 Jedno jest natomiast pewne – nasze poszukiwania zakończyły się odnalezieniem (no dobrze wznowieniem) piwa… ORKISZOWEGO Z CZOSNKIEM.
Czym to piwo jest? To bardzo ciekawe połączenie delikatnego smaku piwa na bazie pochodzącego z ekologicznej uprawy orkiszu z charakternym, zadziornym, ale jakże swojskim zapachem czosnku. Połączenie to – mimo pozornej sprzeczności – tworzy idealną i spójną kompozycję, sprzyjającą zwłaszcza szaleństwom w kuchni.
Jak powstaje Orkiszowe z Czosnkiem? Po pierwsze trzeba mieć najlepszy czosnek! Nasz rodzimy, polski czosnek. Po drugie trzeba mieć PIWO ORKISZOWE. Do leżakującego piwa dodajemy czosnek i dajemy im czas, aby smaki zharmonizowały się stworzyły piorunującą, ale spójną kompozycję. Po ośmiu tygodniach leżakowania piwo trafia do butelek, by zaskakiwać, cieszyć, a przede wszystkim smakować. Ten smak doskonale komponuje się z grzybami, drobiem, potrawami rybnymi, a przede wszystkim ze smakiem i aromatem pieczonych w ognisku ziemniaków.
Orkiszowe z Czosnkiem pojawi się w Noc Świętojańską. Jednak nie chcemy by szukano go niczym mitycznego kwiatu paproci. W najkrótszą noc roku – podczas specjalnego wydarzenia – będzie go można spróbować w Spiżarni Warmińskiej w Olsztynie. Zaraz potem, bo w otwierający wakacje weekend, dostępne będzie na stoisku Browaru Kormoran na Festiwalu Hevelka w Gdańsku.
Ponieważ Orkiszowe z Czosnkiem to piwo wyjątkowe, dysponujemy bardzo ograniczoną ilością i nie będziemy dystrybuować go w najpopularniejszych kanałach. Wszystkich chętnych, a zwłaszcza tych, którzy chcieliby połączyć to piwo z jedzeniem, serdecznie zapraszamy do kontaktu z naszym browarem.