Składniki:
- 1,5 -2 kg karpia
- 1 l jasnego piwa (najbardziej odpowiada polskim karpiom korzenno-ziołowa kompozycja „Kormorana” z Browaru Kormoran :-))
- 0,75 l octu
- 3 – 4 łyżeczki cukru
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 2 cebule
- 1 kromka ciemnego chleba
- ½ łyżeczki otartej skórki (z wyszorowanej i wyparzonej) cytryny
- ½ łyżeczki masła
- 3 łyżeczki natki pietruszki (świeżej lub suszonej)
- 5 – 6 ziaren pieprzu
- 2 – 3 liście laurowe
- 2 – 3 goździki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczoną i pokrojoną w dzwonka rybę zalać wrzącym octem, przykryć i odstawić na 15 minut. Do rondla wlać piwo i wrzucić posiekane warzywa oraz goździki, liście laurowe, skórkę z cytryny i cukier. Całość zagotować. Piwa nie może być zbyt dużo, powinno jedynie przykryć rybę. Do wrzącego wywaru włożyć odcedzoną z octu rybę i rozdrobnioną kromkę chleba. Po zagotowaniu dodać masło. Całość trzeba często i delikatnie mieszać aby potrawa nie przywarła do dna garnka. Gdy ryba będzie miękka (czas gotowania zależy od jej wagi i „siły” ognia) należy, używając łyżki cedzakowej lub łopatki, wyłożyć ją na półmisek. Karpia po polsku najlepiej polać przecedzonym gęstym sosem oraz udekorować pietruszką.