Czy Browar Kormoran jest rzemieślniczy?

Piwna scena w Polsce przeżywa w ostatnim czasie bujny rozwój. Każdego miesiąca mają premiery piwa w niereprezentowanych do tej pory w Polsce stylach. Każdego miesiąca padają kolejne piwne tabu. Wystarczy choćby wspomnieć o naszych ostatnich dokonaniach: wskrzeszeniu polskiego gruitu, czy kolejnej kormoranowej podróży: American IPA.
Piwna rewolucja, która podbija Polskę spowodowała także zmiany w Konkursie Piw Rzemieślniczych Festiwalu Birofilia. Mimo, że konkurs piw rzemieślniczych organizowany był po raz ósmy, to po raz pierwszy stał się polem konkurowania piw rzemieślniczych bez względu na miejsce ich warzenia.
Tegoroczny konkurs wydaje się zatem najważniejszym z dotychczasowych. Można go nazwać krokiem milowym, gdyż jasno definiuje browarnictwo rzemieślnicze. Nie ważne jest już bowiem, gdzie piwo jest warzone. Ważne, że jest wynikiem pracy piwowara-rzemieślnika, jego wiedzy, zapału i kunsztu, a piwo – owoc jego pracy – w objętości nie większej niż 5 tys. hl, cieszy podniebienia konsumentów. Można pokusić się o stwierdzenie, że to nie browar jest rzemieślniczy. Rzemieślnicze może być (lub nie) piwowarstwo, czyli fachowa wiedza i umiejętności piwowara, który tworzy piwo i pozostaje wierny określonym wartościom. Dzięki temu Konkurs Piw Rzemieślniczych stał się miejscem konkurowania piwowarów i ich pomysłów na stworzenie wyjątkowych piw bez wartościowania sprzętu na jakim warzą.
W tegorocznym konkursie oceniane były piwa w następujących stylach: Pilzner (11-13°Blg), Pszeniczne (Hefe-Weizen) (11-13°Blg), Extra Special Bitter (12-15°Blg) i Koźlak Majowy (Maibock) (16-18°Blg). Piwa nadesłane na konkurs były oceniane przez fachowe Jury pod przewodnictwem Andrzeja Sadownika. Wyniki zostały ogłoszone 15 czerwca w czasie finału Festiwalu Birofilia 2013.
Nasz piwowar – Maciej Mielęcki – zgłosił do konkursu piwo Kormoran Jasny Dwie najistotniejsze cechy tego piwa to zastosowanie 5 odmian chmielu (Marynka, Sybilla, Lubelski oraz niemiecki Tettnanger i czeski Saaz) oraz 3-etapowe chmielenie (na etapie zacierania brzeczki, w kotle warzelnym i na zimno w czasie leżakowania). Ku uciesze twórcy tego piwa i wszystkich ludzi związanych z Browarem Kormoran piwo to zdobyło II miejsce w kategorii Pilzner 11-13°Blg.
Sukces piwowara Browaru Kormoran jest tym większy, że poza nim na podium stanęli jedynie piwowarzy browarów restauracyjnych. Osiągnięty wynik potwierdza – i mówimy o tym bez fałszywej skromności – że za piwa Browaru Kormoran odpowiada najwyższej klasy fachowiec, który kieruje się najlepszymi prawidłami fachu uzupełnionymi przez pasję i niesamowite wyczucie smaku.
Wyróżnienia, takie jak to, dopingują nas do dalszej wzmożonej pracy. Jeszcze wiele przed nami. Nadal więc będziemy zgłębiali tajniki tradycyjnej sztuki warzenia piwa opartej o najwyższej jakości naturalne składniki i dzielić się naszą pasją. Spodziewajcie się więc kolejnych wyśmienitych piw…
Czy zatem Browar Kormoran jest rzemieślniczy? Nie. Ale odpowiedź na pytanie czy Browar Kormoran warzy piwa rzemieślnicze pozostawiamy Wam.

Strona zawiera materiały przeznaczone dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat???