Chlebek miodzio, czyli chleb na piwie Miodnym

Cały czas ciesząc się z nagrody Piwo Roku 2015 Bractwa Piwnego, który to tytuł przypadł Miodnemu chcemy pokazać, że piwo jest idealne nie tylko samo w sobie, ale może stanowić doskonały surowiec do przygód w kuchni.
Żeby pokazać jak szerokie zastosowanie może mieć piwo w kuchni odwiedziliśmy wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Olsztyna – Spiżarnię Warmińską. To wyjątkowa restauracja, w której wszystkie składniki nie tylko są najwyższej jakości, ale pochodzą z naszego regionu. Wszystko to z przytulnej atmosferze olsztyńskiej starówki. Spiżarnia to doskonałe miejsce, żeby spróbować doskonałych dań, a także warzonych w naszym browarze piw.
Przekraczając gościnne progi Spiżarni Warmińskiej poinformowaliśmy naszych gospodarzy o nagrodzie dla Miodnego. Chwilę rozmawialiśmy o wyjątkowym doborze wykorzystywanych w nim słodów oraz naturalnej miodowej nucie. Od słowa do słowa zapadła decyzja, że pracujący w restauracji piekarz upiecze chleb z piwem Miodnym i słodem.

Przepis na chleb na Miodnym:

  • 150 g zakwasu żytniego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 10 g soli,
  • 400 ml piwa Miodnego,
  • 100 g słodu jęczmiennego,

Sposób przygotowania:
Do żytniego zakwasu dodajemy sól oraz część słodu. Wsypujemy 200 g mąki i dolewamy piwo ciągle wyrabiając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ciasta dodajemy resztę mąki oraz piwa. Ciasto wyrabiamy. Wyrobione, nakryte ściereczką ciasto zostawiamy przez godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca zwilżamy uformowany bochenek wodą i posypujemy słodem. Pieczemy w piecu uzyskując piękny złoty kolor i chrupiąca skórkę.
Czas spędzony na pieczeniu chleba w Spiżarni Warmińskiej upłynął nam szybko i bardzo miło. Mamy nadzieję, że niedługo będzie okazja, żeby znów się tutaj pojawić…

Strona zawiera materiały przeznaczone dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat???