Zacieranie

Pierwszym z zabiegów, jakim poddajemy zesłodowane ziarna zbóż jest rozdrobnienie ich w browarnianym młynie. Zabieg ten ułatwia przenikanie zawartych w słodzie naturalnych węglowodanów, białek i enzymów do roztworu wodnego. Zaletami samodzielnego mielenia słodu są: gwarancja jego świeżości oraz możliwość uzyskania cząstek dobranych indywidualnie do gatunku piwa, które tworzą. Świeżo zmielony słód połączony z wodą podczas zacierania, uaktywniającego moc zawartych w słodzie enzymów, uwalnia do niej wszystkie dobroczynne składniki tworząc zacier.

Browar Kormoran zacieranie

Głównym celem tego procesu jest rozkład związków nierozpuszczalnych na prostsze, bez ograniczeń rozpuszczające się w wodzie. Nie jest to zabieg prosty. Tylko doświadczeni browarnicy wiedzą jak podczas zacierania osiągnąć równowagę między ilością substancji rozpuszczalnych, niezbędnych do przeprowadzenia późniejszej fermentacji brzeczki, i tych, które pozostając związkami złożonymi, zapewnią piwu pełny smak i lekką pianę.

Dowodzik do kontroli!

Młodo wyglądasz... Musimy zweryfikować Twój wiek.
Czy masz już 18 lat???