Piwo Marcowe - Browar Kormoran

Marcowe

Marcowe to ikona europejskiego piwowarstwa. W świecie gatunek znany jako Oktoberfestbier. Piwo to charakteryzuje się głęboką złotą barwą, pełnym słodowym smakiem i gęstą białą pianą. Warzone raz w roku wiosną (stąd jego nazwa) leżakuje przez całe lato aby oddać to co najlepsze jesienią. Piwami z tego gatunku wznoszono toast z okazji dożynek i początku sezonu piwowarskiego. Tak było też na Warmii. Dlatego też każdego sezonu warzymy piwo marcowe dziękując za plony i wznosząc toast za powodzenie.

By podkreślić tradycyjne podejście do warzenia marcowego zacieramy je dekokcyjnie, nie filtrujemy i długo leżakujemy, choć to znacznie bardziej czasochłonny i pracochłonny proces. Żadnych jednak kompromisów – smak przede wszystkim!

Parametry piwa:

  • Składniki: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, chmiel (Marynka i Lubelski), drożdże
  • Metoda warzenia: tradycyjna, zacieranie dekokcyjne, niefiltrowane, długo leżakowane
  • Pasteryzacja: Tak
  • Gatunek piwa: marcowe/oktoberfestbier
  • Zawartość alkoholu: 5,8% obj.
  • Ekstrakt: 14,5% wag.
  • Barwa: miedziana
  • Termin przydatności do spożycia: 3 miesiące
  • Opakowania: butelka 0,5l

Lubisz to piwo? Podziel się!

Dowodzik do kontroli!

Młodo wyglądasz... Musimy zweryfikować Twój wiek.
Czy masz już 18 lat???