O piwie

Artykuły, ciekawostki, czasami przepisy kulinarne. Wszystko związane z piwem i wokół piwa.

Pruskie piwa historyczne

W każdej książce, czy informacji dotyczącej piwowarstwa, znajdziemy informację, że „piwo warzy się od 6 tys. lat… że początek to Babilon… że średniowieczni mnisi… kluczowa rola… itd. O konkrety jednak trudno. Postarajmy się wskazać jakieś konkretne informacje dotyczące początków piwowarstwa na ziemiach pruskich, czyli na obszarze, który zwykliśmy zwać Warmią i Mazurami…

czytaj dalej

Branża piwowarska w Polsce a różnorodność piw na rynku

Od początku lat 90. dwudziestego wieku branża piwowarska była jedną z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi gospodarki w Polsce. W roku 2009 polskie browary sprzedały 32 250 mln hl piwa, co i tak było wynikiem słabszym niż rekordowy rok 2008 (35 861 mln hl). Jak dynamiczny był wzrost rynku piwa w Polsce pokazuje wzrost produkcji browarów, który w latach 1994-2005 wyniósł 140%. Jak bardzo Polacy pokochali piwo jeszcze lepiej pokazuje wskaźnik spożycia „na głowę”. Statystyczny Polak – pijący w latach 90-tych 36 litrów piwa rocznie „wyśrubował” ten wynik do…

czytaj dalej

Karp po śląsku

Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka, skropić sokiem z jednej cytryny i odstawić w chłodne miejsce. Cebule obrać i drobno posiekać. Zetrzeć na grubej tarce rzodkiew (lekko rozdrobnić kiełki). Roztopić łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę, po trzech 3 minutach dodać rzodkiew (lub kiełki) i dusić całość 2 minuty. Łyżką cedzakową przełożyć warzywa do salaterki. Na patelni rozgrzać resztę masła…

czytaj dalej

Klasyczny karp po polsku

Oczyszczoną i pokrojoną w dzwonka rybę zalać wrzącym octem, przykryć i odstawić na 15 minut. Do rondla wlać piwo i wrzucić posiekane warzywa oraz goździki, liście laurowe, skórkę z cytryny i cukier. Całość zagotować. Piwa nie może być zbyt dużo, powinno jedynie przykryć rybę. Do wrzącego wywaru włożyć odcedzoną z octu rybę…

czytaj dalej
Str. 2/212

Newsletter

Bądź z nami

Dziedzictwo Kulinarne

Od 2011 roku Browar Kormoran jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Najnowsze wieści

Translator

EnglishGermanPolish

Dowodzik do kontroli!

Młodo wyglądasz... Musimy zweryfikować Twój wiek.
Czy masz już 18 lat???