O piwie
Artykuły, ciekawostki, czasami przepisy kulinarne. Wszystko związane z piwem i wokół piwa.
Pruskie piwa historyczne
W każdej książce, czy informacji dotyczącej piwowarstwa, znajdziemy informację, że „piwo warzy się od 6 tys. lat… że początek to Babilon… że średniowieczni mnisi… kluczowa rola… itd. O konkrety jednak trudno. Postarajmy się wskazać jakieś konkretne informacje dotyczące początków piwowarstwa na ziemiach pruskich, czyli na obszarze, który zwykliśmy zwać Warmią i Mazurami…
czytaj dalejBranża piwowarska w Polsce a różnorodność piw na rynku
Od początku lat 90. dwudziestego wieku branża piwowarska była jedną z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi gospodarki w Polsce. W roku 2009 polskie browary sprzedały 32 250 mln hl piwa, co i tak było wynikiem słabszym niż rekordowy rok 2008 (35 861 mln hl). Jak dynamiczny był wzrost rynku piwa w Polsce pokazuje wzrost produkcji browarów, który w latach 1994-2005 wyniósł 140%. Jak bardzo Polacy pokochali piwo jeszcze lepiej pokazuje wskaźnik spożycia „na głowę”. Statystyczny Polak – pijący w latach 90-tych 36 litrów piwa rocznie „wyśrubował” ten wynik do…
czytaj dalejKarp po śląsku
Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka, skropić sokiem z jednej cytryny i odstawić w chłodne miejsce. Cebule obrać i drobno posiekać. Zetrzeć na grubej tarce rzodkiew (lekko rozdrobnić kiełki). Roztopić łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę, po trzech 3 minutach dodać rzodkiew (lub kiełki) i dusić całość 2 minuty. Łyżką cedzakową przełożyć warzywa do salaterki. Na patelni rozgrzać resztę masła…
czytaj dalejKlasyczny karp po polsku
Oczyszczoną i pokrojoną w dzwonka rybę zalać wrzącym octem, przykryć i odstawić na 15 minut. Do rondla wlać piwo i wrzucić posiekane warzywa oraz goździki, liście laurowe, skórkę z cytryny i cukier. Całość zagotować. Piwa nie może być zbyt dużo, powinno jedynie przykryć rybę. Do wrzącego wywaru włożyć odcedzoną z octu rybę…
czytaj dalej