O piwie

Artykuły, ciekawostki, czasami przepisy kulinarne. Wszystko związane z piwem i wokół piwa.

Owies w piwie – brytyjski import, czy wielowiekowa lokalna tradycja?

Dłuższy czas nie byłem w browarze i nie wiedziałem co się tam dzieje. Całe szczęście internet nie zamarza. Z wielką radością wyczytałem, że Kormoran Ciemny będzie miał nową odsłonę… odsłonę owsianą. Ucieszyłem się, bo nie będę krył, że starałem się przekonać browar do zwiększonego udziału owsa w piwach z BK.

czytaj dalej

Piwo Marcowe z Browaru Kormoran

…wracając jednak do marcowego… to długo oczekiwane piwo, to prawdziwa ikona europejskiego piwowarstwa. Marcowe to jeden z najstarszych znanych stylów piwnych w Europie. Początkowo było to bardziej pojęcie dotyczące sposobu i okresu warzenia piwa niż określenie stylu. Było to bowiem piwo warzone na zakończenie sezonu i szynkowane na początek nowego okresu warzenia w czasie świąt dożynkowych.

czytaj dalej

Złudna bogatość, czyli czego mi brakuje

Pewnie nie każdy z polskich piwoszy nawet jeżeli „piwne autorytety” i browarniani decydenci zaleliby rynek irlandzkimi ale, koleschami, weizenbockami, czy witbierami uległby temu czarowi. Nie!!! Nie jestem przeciwnikiem tych piw – więcej – uwielbiam wity, weizenbocki i koelsche, ale wiem też, że piwa te nigdy nie będą podstawą naszego rynku…

czytaj dalej

SZUKAJMY smaku… a nie sugerujmy się hasłem!!!

Piwo to ważny element mojego życia. Z wielką uwagą śledzę rynek piwa, trochę zajmuję się piwem od strony historycznej, warzę piwo w domu, ale przede wszystkim… je piję. Zdarzało się, że prowadziłem spotkania w czasie których uczestnicy poznawali przebogate piwne smaki, poznawali surowce, z których warzy się piwo, czy sami warzyli swe pierwsze warki…

czytaj dalej

NULLIUS PAVET OCCURSUM… czyli o odwadze i wyznaczaniu trendów!

…„Warz wyśmienite piwa lub giń!”. Od zawsze uważałem, że hasło to – niczym modlitwa – powinno wybrzmiewać z ust piwowara zabierającego się do zacierania każdej warki… Ostatnio jednak, zachwyciła mnie także maksyma: NULLIUS PAVET OCCURSUM… Gdyby przyszło oddać ducha tej maksymy należałoby powiedzieć…

czytaj dalej

Co ma kuchnia do browaru

Historia piwowarstwa domowego w Polsce nie jest długa, ale wpływ jaki ma na obraz branży piwnej jest nie do przecenienia. Gdy „na początku drogi” dr Andrzej Sadownik wrócił ze stypendium w USA nie myślał pewnie, że stanie się ikoną rewolucji… i to rewolucji piwnej. Od tego czasu zmieniło się wiele. Piwowarzy domowi z niegroźnych sekciarzy zmienili się…

czytaj dalej

O reklamie piwa… i lesie

Pracując na olsztyńskim zamku park, który mam za oknem traktuję, jako najbliższe otocznie. W otoczeniu tym mają zajść duże zmiany. Wiosną ma zacząć się rewitalizacja parku, jednak już teraz trwają konsultacje społeczne w sprawie wycinania drzew. Zaciekawiony, które przyzamkowe drzewa idą pod topór (tak właściwie chciałem zobaczyć, jak drzewa do wycięcia oznaczono, bo moja wiedza o zieleni jest znikoma), poszedłem na spacer…

czytaj dalej

Do niczego nie podobne…

Gdy wkraczałem w pełnoletniość w Olsztynie zakładano Browar Kormoran. Jako miłośnik piwa z wielką uwagą śledziłem też jego ofertę. Pierwsze piwne lata mego życia spędziłem razem z Irishem, do którego wciąż czuję sentyment w zimowe wieczory. Ostatnio jednak z wielką radością przyjąłem pojawienie się na rynku takich piw jak: Warnijskie, Orkiszowe (moja Żona polubiła Orkiszowe z Miodem). Jednak pojawia się problem…

czytaj dalej
Str. 1/212

Newsletter

Bądź z nami

Dziedzictwo Kulinarne

Od 2011 roku Browar Kormoran jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Najnowsze wieści

Translator

EnglishGermanPolish

Dowodzik do kontroli!

Młodo wyglądasz... Musimy zweryfikować Twój wiek.
Czy masz już 18 lat???