O Browarze

Kraina Tysiąca Jezior to miejsce jedyne w swoim rodzaju. Jej wyjątkowość tworzą splecione w jeden nurt losy ziemi i zamieszkujących ją ludzi. Malownicze doliny, ślady po dawnym lodowcu, dziś porastają bujne puszcze i lasy. W ich zielonych gęstwinach toczą swój niespieszny bieg przejrzyste rzeki i strumienie, które łączą ze sobą szmaragdowe jeziora – największe skarby Warmii i Mazur. Tu odnajdują spokój i radość życia ludzie zmęczeni wielkomiejskim hałasem. Tutaj wypoczywają wśród ukwieconych łąk, zacisznych plaż i zielonych zagajników, zbierają grzyby, łowią ryby lub patrząc w błękitne niebo oddają się błogim chwilom relaksu.

Historia Browaru Kormoran od dawna wpisuje się w dzieje tego regionu. Jako współgospodarze krainy, cenionej za niepowtarzalną przyrodniczą różnorodność i fascynującą kulturową rozmaitość, staramy się godnie reprezentować naszą małą ojczyznę. Pamiętamy, że to jej naturalnemu bogactwu zawdzięczamy możliwość realizacji naszej pasji – warzenia piw zgodnie ze wzorami tradycyjnej sztuki browarniczej. Mamy nadzieję, że efekty pracy pasjonatów zebranych pod skrzydłami Kormorana zdobędą Państwa przychylność, sympatię i uznanie. Zostały bowiem stworzone po to, by cieszyć zmysły niepowtarzalnym smakiem i aromatami czerpanymi ze świata przyrody przez cały rok, niezależnie od miejsca, w którym będą Państwu towarzyszyć.

Pomysł oparcia działalności olsztyńskiego browaru Kormoran wyłącznie na naturalnych składnikach i recepturach zaczerpniętych z tradycji regionu powstał w odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów znużonych monotonią współczesnej produkcji przemysłowej. 90% polskiego rynku piwnego wypełniają obecnie produkty trzech międzynarodowych koncernów. Są to, w przeważającej większości, stabilizowane i pasteryzowane piwa typu lager o imponującej trwałości, przeznaczone głównie dla odbiorców masowych. Przeciwny biegun polskiego piwnego imperium zajmują wciąż jeszcze nieliczne browary restauracyjne produkujące głownie piwa niszowe. Są to niepasteryzowane i niefiltrowane napoje o niepowtarzalnych walorach smakowych, dostępne niestety wyłącznie w browarnianych restauracjach.

Browar Kormoran, podobnie jak kilka innych niewielkich browarów regionalnych, podjął udaną próbę wypełnienia luki powstałej między wielkim przemysłem i działalnością browarów restauracyjnych. Postanowiliśmy poświecić nasz czas, wysiłek i pasję naturalnemu browarnictwu, wolnemu od syntetycznych stabilizatorów i polepszaczy smaku. Nasze produkty powstają zgodnie z dawnymi technikami warzenia. Ich jakość tworzą starannie wybrane składniki i doświadczenie naszych piwowarów, którzy nie szczędzą wysiłków, aby zadowolić oczekiwania nawet najbardziej wyrafinowanych degustatorów.

Nie warzymy „piw dla każdego”!

Nasze piwa są unikalne, inne, naturalne, tradycyjne, wyraźne… Są dla pasjonatów takich jak my: eksperymentujących, stale poszukujących nowych smaków, wymagających. Mamy nadzieję, że wśród naszych propozycji znajdzą Państwo swoje ulubione, niepowtarzalne piwo.

Dowodzik do kontroli!

Młodo wyglądasz... Musimy zweryfikować Twój wiek.
Czy masz już 18 lat???