Leżakowanie

W zależności od gatunku, piwo spędza w browarnianych fermentorach od 10 do 30 dni. Po zakończeniu fermentacji przetaczane jest do leżaków i tam przez długie tygodnie w chłodzie nasyca się naturalnym dwutlenkiem węgla. Przetrzymywanie piwa w tych warunkach sprzyja jego klarowaniu oraz wytworzeniu niepowtarzalnego bukietu smakowo-zapachowego. W przypadku przemysłowej produkcji, z powodów ekonomicznych, okres ten często bywa skracany do minimum. Nasi piwowarzy, zgodnie z tradycyjnymi recepturami, postanowili oddać ten czas naturze. Uniknęli tym samym konieczności sztucznego nasycania piwa dwutlenkiem węgla i uzyskali w zamian wyśmienite i zdrowe produkty wolne od sztucznych dodatków i chemicznych utrwalaczy.

Browar Kormoran leżakowanie

Dowodzik do kontroli!

Młodo wyglądasz... Musimy zweryfikować Twój wiek.
Czy masz już 18 lat???