Porter Warmiński

Porter Warmiński

Porter Bałtycki nazywany jest najczęściej „piwowarskim skarbem Polski”. Oferując Państwu nasze specjały nie mogło wśród nich zabraknąć porteru. Jesteśmy to winni także naszej piwnej tradycji. Siłą naszego porteru jest długi okres leżakowania (minimum 21 tygodni). W tym czasie piwo nabiera mocy, klaruje się i uzyskuje właściwy smak i zapach. Tak długie leżakowanie pozwala nam zrezygnować z filtracji. Wszystko to składa się na treściwe piwo o wyjątkowym, aksamitnym smaku, głębokim kolorze i wspaniałym aromacie.
Wszystkie cechy naszego porteru zauważyli eksperci i konsumenci wielokrotnie je nagradzając m.in. podczas największego w Polsce konsumenckiego konkursu piw Chmielaki Krasnostawskie, Otwartego Konkursu Piw Gali Browarników w Łodzi oraz Plebiscytu na Piwo Roku Browar.biz.
Najbardziej jednak o wyjątkowości Porteru Warmińskiego niech świadczą laury zdobyte na konkursach międzynarodowych: dwukrotnie I miejsce spośród kilkudziesięciu porterów z całego świata podczas Gwiazdkowej Porterowej Degustacji w Moskwie oraz złoty medal na najbardziej prestiżowym konkursie piw w Europie - European Beer Star 2012. Ogromny sukces na arenie międzynarodowej został powtórzony i w 2015 roku na European Beer Star Porter Warmiński zdobył medal brązowy.

Porter Warmiński - European Beer Star Gold Award

Porter Warmiński - brązowy medal European Beer Star 2015

Porter Warmiński otrzymał również prawo do posługiwania się znakiem JAKOŚĆ TRADYCJA, który potwierdza tradycyjną metodę jego wytwarzania, najwyższą jakość i doskonały smak. Otrzymanie prawa do posługiwania się znakiem „Jakość Tradycja” oznacza, że Porter Warmiński jest produktem o najwyższej jakości, reputacji, warzonym według tradycyjnych metod i posiadającym cechy wyróżniające go spośród innych tego typu piw dostępnych na rynku.

Certyfikat Jakość Tradycja Porter Warmiński

Uzyskanie znaku wiąże się także ze szczegółowym audytem prowadzonym przez specjalne certyfikowane laboratorium. Audyt polega na kontroli: surowców oraz ich pochodzenia, przebiegu procesów produkcyjnych oraz ocenie walorów i jakości gotowego piwa.

Kolejne wyróżnienie warzonego w naszym browarze Portera Warmińskiego jest dla nas ogromną satysfakcją. Nasz piwowarski skarb doceniany jest nie tylko na konkursach branżowych – tak konsumenckich jak ekspercich – ale także w konfrontacji z produktami żywnościowymi najwyższej jakości, wytwrzanymi tradycyjnymi metodami.

Porter Warmiński - Certyfikat Dobry Produkt

Porter Warmiński podczas podczas VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu uzyskał Certyfikat Dobry Produkt!

  • Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, karmelowy, palony, chmiel, drożdże
  • Metoda warzenia: tradycyjna, fermentacja bezciśnieniowa, leżakowanie min. 21 tygodni, niefiltrowane
  • Pasteryzacja: Tak
  • Gatunek piwa: Porter
  • Zawartość alkoholu: 9,0% obj.
  • Ekstrakt: 21,0% wag.
  • Barwa: czarna z rubinowymi przebłyskami
  • Termin przydatności do spożycia: 9 miesięcy
  • Opakowania: butelka 0,5l