Podróże Kormorana - Witbier

Podróże Kormorana - Witbier

DZIENNIK PODRÓŻNIKA, dzień 12.
Letni dzień zachęcał do wyprawy. Tym razem wybrałem się na wycieczkę rowerową. Jadąc wiejską drogą nieopodal Hoegaarden mijałem kolejne urokliwe zabudowania wyglądające jakby pamiętały czasy średniowiecza. Z letniego rozmarzenia wybiło mnie dzwonienie... butelek. To mleczarz wracał z miasteczka. Pozdrowił mnie serdecznie i rzucił: „w taki upał to tylko piwo mleczarza!” Wjechałem do wsi, wszedłem do Cafe i (nie bez obawy) rzuciłem: „proszę piwo mleczarza”. Faktycznie wyglądało jak mleko, podane w małym wiaderku, kolor też daleko nie odbiegał od mlecznego. Pragnienie zwyciężyło… pierwszy łyk mnie zachwycił. Piwo było lekkie, ale sycące i gaszące pragnienie, miło szczypało w język i odurzało aromatem cytrusów i kolendry. „Dlaczego to piwo mleczarza?” – zapytałem. „Nazwę wymyślił mój ojciec. Jemu Pierre Celis – zanim zaczął warzyć piwo – przywoził mleko. Stąd piwo mleczarza.” – odparł uśmiechnięty właściciel kafejki.

Witbier to piwo o przyjemnym, lekkim, zbożowym aromacie z wyraźnie zaznaczonymi aromatami ziół – zwłaszcza kolendry oraz skórki pomarańczy. Aromaty mimo swej intensywności dobrze się komponują. Piwo jest bladożółte, przez użycie niesłodowanej pszenicy – mętne. Opalizując w szkle sprawia wrażenie faktycznie białego (jego nazwa bierre blanche znaczy piwo białe). Piana witbiera jest biała, kremowa i długo się utrzymuje. Smak piwa jest zbożowy przyjemnie kwaskowy, z wyraźną słodyczą akcentowaną przez skórkę cytrusową i kolendrę. Od razu czuć, że to piwo z rodziny piw pszenicznych, choć ziołowo-cytrusowa nuta dodaje nieco egzotyczności. Wszystko to dobrze zbalansowane składa się w smak lata. Goryczka chmielowa podobna do hefeweizen nie powinna wpływać na orzeźwiające aromaty owoców i przypraw, nie powinna też zalegać. Piwo jest dość mocno nagazowane, co w połączeniu z jego charakterem sprawia wielkie orzeźwienie. Mimo lekkości jest treściwe, ale nie oblepiające.

  • Składniki: woda, słód jęczmienny, pszenica, słód pszeniczny, owies, orkisz, chmiel, kolendra, skórki gorzkich pomarańczy curacao, skórki słodkich pomarańczy, drożdże.
  • Metoda warzenia: tradycyjna, górna fermentacja, niefiltrowane
  • Pasteryzacja: Tak
  • Gatunek piwa: witbier
  • Zawartość alkoholu: 4,6% obj.
  • Ekstrakt: 12,5% wag.
  • Barwa: mętna, bladożółta
  • Termin przydatności do spożycia: 3 miesiące
  • Opakowania: butelka 0,5l