Podróże Kormorana - Rauchbock

Podróże Kormorana - Rauchbock

DZIENNIK PODRÓŻNIKA, dzień 35.
Wczoraj Kelheim, jutro odlot do USA. Ostatni dzień w Bawarii, ostatni, szybki trekking wśród ziołowych zapachów przydomowych chmielników i dymu jesiennych ognisk. Po drodze na północ zatrzymałem się w Bambergu. Geyerswörthsteg... widok na Stary Rausz. Tu nogi dały o sobie znać. Na szyldzie jednej z piwiarni zobaczyłem kuternogę... zupełnie jak ja teraz ;-). Wszedłem bez wahania. Zamówiłem posiłek i duże piwo (...) Bursztynowo-miedziana barwa przypomniała bukowy las. Czapa kremowej piany jak szczyty gór. W smaku piwa czuć było zbożowość, pełnię, lekką karmelowość i ziemistość. Aromat to mieszanka drzewnego dymu, skórki chleba i delikatnej nuty ziołowych niemieckich chmieli. „Zamykacie piękno regionu w piwie i raczycie nim strudzonych wędrowców” – zażartowałem. „O tak, przyroda i nasze piwo to powody do dumy. Każdej jesieni łączymy je w wędzonym koźlaku” – z uśmiechem odparła kelnerka w regionalnym, bawarskim stroju.

Koźlak wędzony (Rauchbock) to specjalność i piwny rarytas kojarzony jednoznacznie z okolicami Bambergu. To mocne piwo dolnej fermentacji o miedzianej lub bursztynowej barwie i trwałej białej lub kremowej pianie. Smak piwa to pełnia smaków zbożowych, chlebowych z posmakiem nut karmelowych. Sowity dodatek wędzonego słodu nadaje mu nieco ziemisty, dymny posmak z drzewną nutą. Aromat piwa to mieszanka dymu, aromatu chlebowej skórki, karmelu i delikatnej ziołowej nuty europejskich chmieli.

  • Składniki: woda, słody jęczmienne (wędzone, ciemne), słód pszeniczny wędzony, chmiel, drożdże.
  • Metoda warzenia: tradycyjna, dolna fermentacja, niefiltrowane
  • Pasteryzacja: Tak
  • Gatunek piwa: rauchbock
  • Zawartość alkoholu: 6,5% obj.
  • Ekstrakt: 16,5% wag.
  • Barwa: mętna, ciemno-bursztynowa
  • Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy