PLON niebieski

PLON niebieski

PLON to seria piw będąca wynikiem starań o najwyższą jakość polskiego chmielu i założenia własnej plantacji w 2011 r. Wówczas był to ukłon wobec polskich plantatorów, których uprawy ucierpiały w wyniku powodzi. Nadszedł czas zbierania plonów z naszego „osobistego chmielnika”. Pierwszy zbiór w 2013 r. łączył się z obchodami 20-lecia Browaru Kormoran, a pierwsza warka okazała się niebywałym sukcesem.

W odróżnieniu od wersji zielonej, brązowej i czerwonej, PLON niebieski to piwo dolnej fermentacji – treściwy lager na suszonych szyszkach polskich odmian chmielu: Marynce i Sybilli. Sprawdź jak polski chmiel wypada w tym wydaniu oraz spróbuj pozostałych piw (górnej fermentacji) z serii: PLON zielony i PLON brązowy

Wznieśmy razem toast za polski chmiel, bo PL is ON :-)

  • Składniki: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
  • 5-krotnie chmielone: na zacier, 2 dawki do kotła warzelnego, kadź zawirowania oraz chmielenie na zimno.
  • IBU: 50
  • Metoda warzenia: tradycyjna, dolna fermentacja, niefiltrowane
  • Pasteryzacja: tak
  • Gatunek piwa: lager
  • Zawartość alkoholu: 6,2% obj.
  • Ekstrakt: 16% wag.
  • Barwa: miedziana
  • Termin przydatności do spożycia: 3 miesiące