PLON brązowy

PLON brązowy

PLON to seria piw będąca wynikiem starań o najwyższą jakość polskiego chmielu i założenia własnej plantacji w 2011 r. Wówczas był to ukłon wobec polskich plantatorów, których uprawy ucierpiały w wyniku powodzi. Nadszedł czas zbierania plonów z naszego „osobistego chmielnika”. Pierwszy zbiór w 2013 r. łączył się z obchodami 20-lecia Browaru Kormoran, a pierwsza warka okazała się niebywałym sukcesem.

Podobnie jak zielona wersja PLONu, PLON brązowy to piwo w stylu India Pale Ale na jednym, polskim chmielu odmiany Sybilla. Jedyna różnica to chmielenie suszonymi szyszkami.

Sprawdź jaka jest różnica i spróbuj także pozostałych piw z serii: PLON zielony (IPA na świeżych szyszkach Sybilli) oraz  PLON niebieski (lager na suszonych szyszkach Sybilli i Marynki)..

Wznieśmy razem toast za polski chmiel, bo PL is ON :-)

  • Składniki: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
  • 5-krotnie chmielone: na zacier, 2 dawki do kotła warzelnego, kadź zawirowania oraz chmielenie na zimno.
  • IBU: 50
  • Metoda warzenia: tradycyjna, górna fermentacja, niefiltrowane
  • Pasteryzacja: Tak
  • Gatunek piwa: polska IPA
  • Zawartość alkoholu: 6,2% obj.
  • Ekstrakt: 16% wag.
  • Barwa: jasna miedź
  • Termin przydatności do spożycia: 3 miesiące