Artykuły i ciekawostki

O reklamie piwa… i lesie

Olsztyn, 2011-03-25

Pracując na olsztyńskim zamku park, który mam za oknem traktuję, jako najbliższe otocznie. W otoczeniu tym mają zajść duże zmiany. Wiosną ma zacząć się rewitalizacja parku, jednak już teraz trwają konsultacje społeczne w sprawie wycinania drzew. Zaciekawiony, które przyzamkowe drzewa idą pod topór (tak właściwie chciałem zobaczyć, jak drzewa do wycięcia oznaczono, bo moja wiedza o zieleni jest znikoma), poszedłem na spacer...

» czytaj całość

Do niczego nie podobne…

Olsztyn, 2011-01-27

Gdy wkraczałem w pełnoletniość w Olsztynie zakładano Browar Kormoran. Jako miłośnik piwa z wielką uwagą śledziłem też jego ofertę. Pierwsze piwne lata mego życia spędziłem razem z Irishem, do którego wciąż czuję sentyment w zimowe wieczory. Ostatnio jednak z wielką radością przyjąłem pojawienie się na rynku takich piw jak: Warnijskie, Orkiszowe (moja Żona polubiła Orkiszowe z Miodem). Jednak pojawia się problem...

» czytaj całość

Pruskie piwa historyczne

Olsztyn, 2011-01-24

W każdej książce, czy informacji dotyczącej piwowarstwa, znajdziemy informację, że „piwo warzy się od 6 tys. lat… że początek to Babilon… że średniowieczni mnisi… kluczowa rola… itd. O konkrety jednak trudno. Postarajmy się wskazać jakieś konkretne informacje dotyczące początków piwowarstwa na ziemiach pruskich, czyli na obszarze, który zwykliśmy zwać Warmią i Mazurami...

» czytaj całość

Branża piwowarska w Polsce a różnorodność piw na rynku

Olsztyn, 2011-01-20

Od początku lat 90. dwudziestego wieku branża piwowarska była jedną z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi gospodarki w Polsce. W roku 2009 polskie browary sprzedały 32 250 mln hl piwa, co i tak było wynikiem słabszym niż rekordowy rok 2008 (35 861 mln hl). Jak dynamiczny był wzrost rynku piwa w Polsce pokazuje wzrost produkcji browarów, który w latach 1994-2005 wyniósł 140%. Jak bardzo Polacy pokochali piwo jeszcze lepiej pokazuje wskaźnik spożycia „na głowę”. Statystyczny Polak – pijący w latach 90-tych 36 litrów piwa rocznie „wyśrubował” ten wynik do...

» czytaj całość

Karp po śląsku

Olsztyn, 2011-01-16

Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka, skropić sokiem z jednej cytryny i odstawić w chłodne miejsce. Cebule obrać i drobno posiekać. Zetrzeć na grubej tarce rzodkiew (lekko rozdrobnić kiełki). Roztopić łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę, po trzech 3 minutach dodać rzodkiew (lub kiełki) i dusić całość 2 minuty. Łyżką cedzakową przełożyć warzywa do salaterki. Na patelni rozgrzać resztę masła...

» czytaj całość

Klasyczny karp po polsku

Olsztyn, 2011-01-15

Oczyszczoną i pokrojoną w dzwonka rybę zalać wrzącym octem, przykryć i odstawić na 15 minut. Do rondla wlać piwo i wrzucić posiekane warzywa oraz goździki, liście laurowe, skórkę z cytryny i cukier. Całość zagotować. Piwa nie może być zbyt dużo, powinno jedynie przykryć rybę. Do wrzącego wywaru włożyć odcedzoną z octu rybę...

» czytaj całość