Artykuły i ciekawostki

Historia piwa. Rewolucje piwne na przełomie XIX i XX wieku.

Olsztyn, 2016-10-24

Wiek dziewiętnasty, który dla browarnictwa okazał się przełomowym, był także okresem przeobrażeń większości miast Warmii i Mazur, które wkroczyły wówczas na drogę ku nowoczesności. (...) Do XIX wieku produkcja wiązała się z wykorzystaniem w procesie technologicznym tzw. metody górnej fermentacji (...) Dziś piwa górnej fermentacji stanowią niewielki procent ogólnej produkcji większości browarów. Piwo diametralnie zmieniło się na skutek wprowadzenia do produkcji tzw. metody dolnej fermentacji...

» czytaj całość

Historia piwa. Piwowarstwo nowożytne

Olsztyn, 2013-07-04

W okresie nowożytnym, podobnie jak w średniowieczu, piwo pozostawało jednym z najczęściej spożywanych produktów i elementem codziennej konsumpcji. U zarania epoki nowożytnej – w XVI w. – piwowarstwo na dawnych ziemiach pruskich przeżywało prawdziwy rozkwit. Dopiero w XVIII w. piwo zaczęło być wypierane przez wódkę...

» czytaj całość

Historia piwa. Piwo w Prusach w czasach średniowiecza

Olsztyn, 2013-05-16

W okresie średniowiecza piwo było stałym elementem pożywienia, produktem pierwszej potrzeby dla wszystkich warstw społecznych. Był to wówczas trunek o małej zawartości alkoholu, często spożywany, także przez dzieci, w postaci polewki – zupy. Stanowiło bowiem piwo kaloryczną i treściwą potrawę...

» czytaj całość

Najdawniejsze tradycje piwowarskie na Warmii

Olsztyn, 2012-08-15

...najdłużej obowiązującą była ta wydana przez biskupa warmińskiego Maurycego Ferbera 22 września 1526 roku. Dokument miał 37 punktów, które zamykały w ramy całe życie społeczne Warmiaków. Punkty 27-32 tego dokumentu były poświęcone bezpośrednio piwu. Świadczyło to niezbicie, że piwo na Warmii było ważną częścią życia społecznego...

» czytaj całość

Owies w piwie - brytyjski import, czy wielowiekowa lokalna tradycja?

Olsztyn, 2012-02-16

Dłuższy czas nie byłem w browarze i nie wiedziałem co się tam dzieje. Całe szczęście internet nie zamarza. Z wielką radością wyczytałem, że Kormoran Ciemny będzie miał nową odsłonę… odsłonę owsianą. Ucieszyłem się, bo nie będę krył, że starałem się przekonać browar do zwiększonego udziału owsa w piwach z BK.

» czytaj całość

Piwo Marcowe z Browaru Kormoran

Olsztyn, 2011-08-25

...wracając jednak do marcowego… to długo oczekiwane piwo, to prawdziwa ikona europejskiego piwowarstwa. Marcowe to jeden z najstarszych znanych stylów piwnych w Europie. Początkowo było to bardziej pojęcie dotyczące sposobu i okresu warzenia piwa niż określenie stylu. Było to bowiem piwo warzone na zakończenie sezonu i szynkowane na początek nowego okresu warzenia w czasie świąt dożynkowych.

» czytaj całość

Złudna bogatość, czyli czego mi brakuje

Olsztyn, 2011-07-20

Pewnie nie każdy z polskich piwoszy nawet jeżeli „piwne autorytety” i browarniani decydenci zaleliby rynek irlandzkimi ale, koleschami, weizenbockami, czy witbierami uległby temu czarowi. Nie!!! Nie jestem przeciwnikiem tych piw – więcej - uwielbiam wity, weizenbocki i koelsche, ale wiem też, że piwa te nigdy nie będą podstawą naszego rynku…

» czytaj całość

SZUKAJMY smaku… a nie sugerujmy się hasłem!!!

Olsztyn, 2011-06-28

Piwo to ważny element mojego życia. Z wielką uwagą śledzę rynek piwa, trochę zajmuję się piwem od strony historycznej, warzę piwo w domu, ale przede wszystkim… je piję. Zdarzało się, że prowadziłem spotkania w czasie których uczestnicy poznawali przebogate piwne smaki, poznawali surowce, z których warzy się piwo, czy sami warzyli swe pierwsze warki...

» czytaj całość

NULLIUS PAVET OCCURSUM… czyli o odwadze i wyznaczaniu trendów!

Olsztyn, 2011-06-14

...„Warz wyśmienite piwa lub giń!”. Od zawsze uważałem, że hasło to – niczym modlitwa – powinno wybrzmiewać z ust piwowara zabierającego się do zacierania każdej warki… Ostatnio jednak, zachwyciła mnie także maksyma: NULLIUS PAVET OCCURSUM… Gdyby przyszło oddać ducha tej maksymy należałoby powiedzieć...

» czytaj całość

Co ma kuchnia do browaru

Olsztyn, 2011-05-09

Historia piwowarstwa domowego w Polsce nie jest długa, ale wpływ jaki ma na obraz branży piwnej jest nie do przecenienia. Gdy „na początku drogi” dr Andrzej Sadownik wrócił ze stypendium w USA nie myślał pewnie, że stanie się ikoną rewolucji… i to rewolucji piwnej. Od tego czasu zmieniło się wiele. Piwowarzy domowi z niegroźnych sekciarzy zmienili się...

» czytaj całość